ВестиКултура

Ministar odbrane Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin je sinoć svečano otvorio dvadeset prve “Mišićeve dane“, manifestaciju koja se održava pod pokroviteljstvom opštine Mionica i koja će trajati do 22. jula.

Veliki je bio vojvoda Živojin Mišić. Pamtimo ga devedeset devet godina nakon velikih bitaka po tome što je uvek bio sin srpskog seljaka okružen srpskim seljacima, vođa naroda, za narod, iz naroda. Nismo zaboravili njegovo ime i imena svih onih koji su koračali uz njega, jer da nije bilo njih da li bi bilo nas ? Da nije bilo njih da li bi bilo ponosne i slobodne Srbije ? Ta generacija je izborila pravo da odlučujemo sami o sebi i to pravo ni jedna generacija u srpskom narodu nije htela da da nikome, pa neće ni ova. I nikada u istoriji nismo dali pogrešan odgovor na pitanje-sloboda ili bilo šta drugo. Živojin Mišić, njegova generacija i generacije posle njih dali su nam Srbiju za koju vredi trajati. Našoj deci smo mi dali život, a dugujemo joj Srbiju u kojoj vredi živeti-istakao je ministar Vulin otvarajući “Mišićeve dane“ na svečanosti održanoj u obnovljenoj sali Kulturnog centra u prisustvu predstavnika Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, episkopa Eparhije valjevske Milutina, delegacija opština iz okruženja i drugih zvaničnika.Prisutnima se na samom početku svečanosti obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković koji je između ostalog istakao da su rad, predanost i posvećenost tri reči koje najbolje opisuju Živojina Mišića i da su to principi koje treba da sledimo.

Predanim i posvećenim radom nastojimo da razvijamo Mionicu, da je učinimo još boljim mestom za život, ali i turističkom destinacijom koja je vredna pažnje. Baš kao što su istoričari zabeležili da je vojvoda Mišić često ponavljao koliko je važno podsticati ličnu inicijativu i spremnost za preuzimanje odgovornosti, tako i mi, danas, 162 godine nakon njegovog rođenja, preuzimamo odgovornost i posvećeni smo stvaranju uslova za razvoj i napredak naše opštine. Kolubarska bitka podseća na današnje vreme, ali država Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem danas vodi borbu za nova radna mesta, bolje puteve i investicije. Naša Mionica hrabro korača napred, u razvijenu varoš, mesto koje nudi prilike za novi rast i razvoj, dostojanstveno sledeći put vojvode Mišića rekao je Janković.

Prvi čovek Mioničke opštine je ovom prilikom uručio tradicionalno opštinsko priznanje Zlatnu plaketu Vojvoda Živojin Mišić brigadnom generalu Iliji Todorovu, načelniku Uprave za izviđačke i obaveštajne poslove Generalštaba Vojske Srbije i potpukovniku Staniši Đikiću, prvom u rangu polaznika 60. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, kao i plaketu Vojvoda Živojin Mišić ministru omladine i sporta Vlade Republike Srbije Vanji Udovičiću, likovnoj umetnici, kostimografu i čuvaru kulturnog nasleđa Zagorki Stojanović i zavičajnom stvaraocu i čuvaru tradicije mioničkog kraja Radovanu Ristoviću. U ime nagrađenih se obratio ministar Udovičić, između ostalog naglasivši da će u Mionici do kraja godine biti okončani radovi na rekonstrukciji i završetku sportske hale iz sredstava Ministarstva omladine i sporta i ovdašnje lokalna samouprava.

Umetnički program na svečanom otvaranju “Mišićevih dana“ obeležili su nastup vokalne solistkinje i stipendistkinje prestižnog “Berklee College of Music“ Tamare Jokić, odlomak iz predstave “Kolubarska bitka“ u izvođenju valjevskih glumaca Ljubivoja Markovića i Branka Antonića i koncert plesne trupe “Una Saga Serbica“. Takođe, p

MINISTARSTVA ODBRANE I VOJSKE SRBIJE, OPŠTINE MIONICA, MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA-PS MIONICA I UDRUŽENJA “SRBSKI SVETIONIK“ IZ BEOGRADA. NAKON TOGA, IZLOŽBU SLIKA IZUZETNE VREDNOSTI IZ ZBIRKE MODERNE GALERIJE IZ VALJEVA, ZADUŽBINE LJUBE POPOVIĆA, OTVORIO JE U IZLOŽBENOM PROSTORU KULTURNOG CENTRA KNJIŽEVNIK RADOVAN BELI MARKOVIĆ.

ovodom početka manifestacije u popodnevnim časovima vence na spomenik vojvode Živojina Mišića na istoimenom trgu u centru Mionice položile su delegacije

Uspon
Back to top button