VestiInformacije

Beli Marković proslavio jubilej sa najmlađim Lajkovčanima

Najmlađi Lajkovčani obeležili su 70. rođendan i pedesetogodišnjicu stvaralaštva svog najpoznatijeg sugrađanina, uglednog srpskog književnika Radovana Belog Markovića. U centralnom vrtiću Predškolske ustanove „Leptirić“ predškolci su svom sugrađaninu pripremili poklone – crteže i pesme na temu rođendana. Bilo je tu i više rođendanskih torti, kako bi se svi zasladili, a Beli Marković je gasio i svećice uz pomoć malih prijatelja.

Književnik, kako ga Lajkovčani zovu, pričao je mališanima o svom detinjstvu, igrama i igračkama koje su bile mnogo drugačije nego danas. Poručio im je da je važno driti se s knjigom.Veoma je važno čitati od najmlađeg doba, gajiti ljubav prema knjizi i pisanoj reči, bez obzira na to što su deca danas okružena tabletima, kompjuterima, pametnim mobilnim telefonima Iskreno, ne pišem knjige za decu. Zapravo, pišem knjige za odrasle koji podetinje.“ Ipak, Radovan Beli Marković je obećao da će kad završi priču o ptici žuni ponovo doći u „Leptirić“, da im je pročita.

Ideja je potekla od direktorke PU „Leptirić“ Mile Mitrović. Osim odavanja priznanja Belom Markoviću za doprinos srpskoj književnosti i promociji svog mesta, cilj je bio i da se deca bliže upoznaju sa poznatim sugrađaninom i da im se ukaže na značaj književnosti i kulture.

Prikaži više

Slične objave

Close