VestiInformacije

Čeka nas PAKLENI AVGUST „Kuvaćemo“ se i danju i noću, ni pljuskovi neće oboriti TROPSKE TEMPERATURE

Vrućina, toplotni talasi, tropske noći, ali i temperaturu preko 35 stepeni je sve što možemo očekivati od vremena u avgustu. Pljuskovi i grmnljavina rezervisani su za drugu polovinu meseca.

U celoj Srbiji se očekuje topao avgust sa srednjom temperaturom vazduha za oko dva stepena iznad višegodišnjeg proseka.

 – Prvih deset dana tokom avgusta započeće tropskim talasom. Biće veoma toplo sa maksimalnom temperaturom oko 35 stepeni Celzijusovih. U nekim gradovina, uključujući i Valjevo, očekuju se i tropske noći, kada se temperatura neće spuštati ispod 20 stepeni .
– Nakon tog perioda i dalje će biti toplo, ali su moguće češće pojave pljuskova sa grmljavinom. To će i obeležiti drugu polovinu avgusta. Međutim, biće i dalje toplo, ali kiša će svakako malo sniziti temperaturu. Očekujemo da će u drugoj polovini meseca biti do 30 stepeni.Prema proračunima meteorologa, ovo leto će svakako biti toplije u porođenju sa prošlom godinom.

Ovo leto toplije od prosečnog

Leto 2017. godine u Srbiji biće toplije od prosečnog, uz toplotne talase i broj tropskih dana koji je veći od uobičajenog, pokazala je danas objavljena ažurirana klimatska analiza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Najtoplije temperature izmerene u avgustu

  • – Maksimalna temperatura za avgust u Srbiji, izmerena je u Kruševcu 10. avgusta 1931. godine i iznosila je 43 stepena
  • – Maksimalna temperatura za avgust u Berogradu je izmerena 12. avgusta 1921. godine i iznosila je 41.8 stepeni
  • – Istorijski maksimum broja tropskih dana za avgust u Srbiji registrovan je u Negotinu i Zaječaru 1992. godine i iznosio je 31 dan.
  • – Istorijski maksimum broja tropskih dana za avgust u Beogradu registrovan je 1992. godine i iznosio je 28 dana.
  • – Istorijski maksimum broja tropskih noći za avgust u Srbiji registrovan je 1992. i 2015. godine u Beogradu i iznosio je 20.

Prikaži više

Slične objave

Close