Dostojno sećanje na mučenike iz Valjevske bolnice

0
tabla Vljevska Bolnica drinske divizije

Od polovine prošle godine, na nekoliko lokacija duž Karađorđeve ulice, postavljene su lepo urađene table sa podacima o čuvenoj Valjevskoj bolnici iz Prvog svetskog rata.

Građani Valjeva, a i naši gosti, mogu da pročitaju da je epidemija pegavog tifusa u Valjevu trajala od kraja 1914. od proleća 1915. godine, da je za to vreme umrlo više hiljada građana, srpskih vojnika i austrougarskih zarobljenika, kao i desetine požrtvovanih lekara i medicinskih sestara.

Pošto je Valjevska bolnica bila razmeštena u više zgrada po gradu, na tablama piše i gde su se te zgrade nalazile, ako su u međuvremenu porušene. Nažalost, tabla koja se nalazi iza samoposluge“ Žinasa-Centar“ je u nedavno polomljena.

Ovaj akt gradske vlasti zaslužuje poštovanje. Jer govori o Valjevu kao zrelom i civilizovanom gradu, koji zna da se seća i da pokaže visok pijetet prema mučenicima iz Valjevske bolnice.

Kao što je za pohvalu i tabla na Desankinom trgu sa stihovima iz poeme Matije Bećkovića „Kad dođeš u bilo koji grad“. Ta je poema posvećena baš Valjevu.

Kao što i Lajkovcu služi na čast što velikim bilbordima najavljuje gostovanja uglednih pisaca, ili 40 godina književnog rada svog Radovana Belog Markovića.


Razvoj projekta glasovnog očitavanja teksta za slabovide
realizuje se uz podršku Grada Valjeva

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 5 =