Vesti

Dostojno sećanje na mučenike iz Valjevske bolnice

Od polovine prošle godine, na nekoliko lokacija duž Karađorđeve ulice, postavljene su lepo urađene table sa podacima o čuvenoj Valjevskoj bolnici iz Prvog svetskog rata.

Građani Valjeva, a i naši gosti, mogu da pročitaju da je epidemija pegavog tifusa u Valjevu trajala od kraja 1914. od proleća 1915. godine, da je za to vreme umrlo više hiljada građana, srpskih vojnika i austrougarskih zarobljenika, kao i desetine požrtvovanih lekara i medicinskih sestara.

Pošto je Valjevska bolnica bila razmeštena u više zgrada po gradu, na tablama piše i gde su se te zgrade nalazile, ako su u međuvremenu porušene. Nažalost, tabla koja se nalazi iza samoposluge“ Žinasa-Centar“ je u nedavno polomljena.

Ovaj akt gradske vlasti zaslužuje poštovanje. Jer govori o Valjevu kao zrelom i civilizovanom gradu, koji zna da se seća i da pokaže visok pijetet prema mučenicima iz Valjevske bolnice.

Kao što je za pohvalu i tabla na Desankinom trgu sa stihovima iz poeme Matije Bećkovića „Kad dođeš u bilo koji grad“. Ta je poema posvećena baš Valjevu.

Kao što i Lajkovcu služi na čast što velikim bilbordima najavljuje gostovanja uglednih pisaca, ili 40 godina književnog rada svog Radovana Belog Markovića.

Oznake
Prikaži više

Slične objave

Close