VestiInformacijeKulturaSport

Gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović otvorio je jubilarnu 50. smotru recitatora Srbije „Pesniče naroda mog“ koja počinje danas i trajaće tokom vikenda.

Gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović otvorio je jubilarnu 50. smotru recitatora Srbije „Pesniče naroda mog“ koja počinje danas i trajaće tokom vikenda. Učesnici se takmiče u tri kategorije, mlađi uzrast od 1. do 4. razreda osnovne škole,  srednji uzrast od 5. do 8. razreda osnovne škole i u starijem uzrastu takmiče se srednjoškolci.

Gradonačelnik je poželeo dobrodošlicu takmičarim iz cele Srbije: „Poštovana deco, poštovani prijatelji i  dragi gosti dobro došli u Valjevo, grad velikih pesnika i grad o kome su veliki pesnici pisali. Pre svega mislim na Desanku Maksimović, koja je iz ovog kraja upisala sebe u besmrtne, kao i na Matiju Bećković koji je baš u ovom gradu napisao jednu od svojih najpoznatijih pesama. Velika je stvar  da negujete srpski jezik, da ga čuvate i da ga koristite onako kako treba i gde treba. Jedan od najvećih državnika prošlog veka Vinston Čerčil, četrdesetih godina kada je Britanija bila na kolenima i kada je trebao da izađe pred britanski parlament da ih ubedi da nastave rat sa Nemačkom i da podrže britanske napore rekao je da će koristiti svoje najbolje oružje – engleski jezik. Zato koristite srpski jezik kao svoje najbolje oružje onda, kada i gde vam to odgovara. Srećno!“

Smotru recitatora „Pesniče naroda mog“ organizuju Savez amatera Srbije i Centar za kulturu Valjevo.

Prikaži više

Slične objave

Close