VestiPolitika

Han sa predsednikom Vučićem o taksama

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han u ponedeljak dolazi u Beograd, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a zatim odlazi u Prištinu.

Han sutra ujutro stiže u Beograd, a kako je rečeno u EK, on će se u prepodnevnim časovima sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a onda nastaviti put za Prištinu.

Osnovna tema razgovora komesara Hana i u Beogradu i u Prištini biće odluka kosovskih vlasti da nametu takse na robu iz Srbije i BiH.

”Komesar će ponoviti stav EU, pozvati na povalačenje ovih mera i naglasiti porebu za fokuranjem na popravljanju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje što su principi koje su Kosovo i svi partneri sa Zapadnog Balkana prihvatili”, saopšteno je u Komisiji.

U Evropskoj komisiji u petak su najavili da će se Han na Kosovu sastati sa prištinskim zvaničnicima Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem i Kadri Veseljijem kao i sa predstavnicima opozicije.

Portparolka EU Maja Kocijančić je prethodno za Tanjug potvrdila da je Johanes Han zbog nametnutih mera od strane Prištine u kontaktu sa liderima i Beograda i Prištine i da se razgovara o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja tenzija.

Iz EU više puta su naglasili da su od vlasti u Prištini jasno tražili povlačenje tarifa uvedenih na robu iz Srbije i BiH.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zatražila je ukidanje tarifa i u direktnom razgovoru sa Hašimom Tačijem.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/12/03/han-sa-predsednikom-vucicem-o-taksama/

Oznake
Prikaži više

Slične objave

Close