Otkriven spomenik Karlu Maldenu, glumcu srpskog porekla

0

Spomenik američkom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu, čije je pravo ime bilo Mladen Sekulović, otkriven je na zidu pored ulaza u Jugoslovensku kinoteku.

Spomenik su na zidu pored ulaza u Jugoslovensku kinoteku otkrili njen direktor Jugoslav Pantelić i prijatelj slavnog glumca Dobrivoje Tasnasijević – Dan Tana.

Otkrivanju spomenika glumcu nagrađenom Oskarom prisustvovali su premijerka Ane Brnabić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, njegov zamenik Goran Vesić, ambasador SAD Kajl Skat i drugi.

Spomenik je delo cenjenog vajara Zdravka Joksimovića.

Predsednica vlade Ana Brnabić istakla je da se i otkrivanjem spomenika Karlu Maldenu donekle menja istorijska nepravda, jer nedovoljno zahvaljujemo i obraćamo pažnju na ljude koji su, poput njega, bili najbolji ambasadori Srbije u inostranstvo.

Time, poručila je, daje i signal svima koji se danas bore za Srbiju, svuda u svetu, da ćemo im zahvaljivatiu i da ćemo ih pamtiti.

Dodala je da je malo stvari za koje joj predsednik Srbije Aleksandar Vučić sugeriše da su važne i da na njih treba da obrati pažnju, a da je današnji događaj jedna od takvih stvari, te da joj je Vučić rekao da obrati pažnju jer se radi o jednom od naših najboljih ambasadora.

Brnabić je istakla da se ovaj vek razlikuje od prošlog, u kojem su ministastva sile bila ministarstva policije i odbrane. “Za uspešne zemlje u 21. veku ministarstva sile su ministarstva kulture i prosvete. Što brže to naučimo, brže ćemo postati zemlja koja se uspešno takmiči sa drugima”, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da je upravo to još jedan jedan spomenik koji ćemo možda ostaviti za nama – što će se još više ulagati u ta dva ministarstva.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat istakao je da je Karl Malden rođen u srcu Amerike, u Čikagu, u porodici koja ga je naučila da voli i ponosi se srpskim nasleđem i da je on čovek koji je predstavljao zajedničke vrednosti i ono što je najbolje i Srbima i u Amerikancima. “Da je danas ovde, bio bi ganut i ostao bi bez reči”, podvukao je Skat. Kako je rekao, Malden je bio briljantan glumac, a lično ga najbolje pamti po ulozi u seriji “Ulice San Franciska”, gde je bio strogi branilac moralnih vrednosti i istrajan borac za pravdu. Posebno je podvukao da se, iako je uzeo ime Karl Malden, pobrinuo da njegovo pravo ime Mladen Sekulović, ne nestane. “Danas posvećujemo statuu Karlu Maldenu, a ja skidam kapu i Mladenu Sekuloviću”, rekao je Skat.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da su Srbija, Beograd i Kinoteka danas dobili obeležije koje će nas zauvek podsećati na velikana filmske umetnosti Karla Maldena – Mladena Sekulovića. Kako je rekao, Malden je ostavio neizbrisiv trag u više od 70 filmova među kojima su „Tramvaj zvani želja“ iz 1951. godine za koji je dobio Oskara za najbolju sporednu ulogu, kao i „Na dokovima Njujorka“ iz 1954. godine koji mu je doneo drugu nominaciju za Oskara. Nešto kasnije 1981. godine Malden je ostvario glavnu ulogu u filmu „Suton“ reditelja Gorana Paskaljevića i scenariste Filipa Davida. Pantelić je podsetio da je u junu 2016. godine, zahvaljujući porodici Karla Maldena i angažovanju Dan Tane, Jugoslovenska kinoteka postala bogatija za legat tog velikana pokretnih slika. „Mladen je ostavio dubok trag u istoriji filmske umetnosti i to ne samo kao jedan od glumaca svoje generacije. Unevši specifičnu karakternost likovima koje je tumačio, svoje uloge je učinio besmrtnim“, podvukao je Pantelić. Zahvalio je kabinetu predsednika Republike i predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi, Ministarstvu kulture, Gradu Beogradu i svima koji su omogućili da u Malden zemlji svojih predaka dobije spomenik.

Dan Tana se obratio rečima:“Hvala Srbijo, hvala Ameriko“. „Ovo je divan dan. Malden je voleo svoje poreklo, ali je istovremeno bio ponosni građanin Amerike…Bio je divan čovek i imao sam bogato iskustvo prijateljstva sa njim. U njegovom društvu sam proveo skoro 55 godina i naučio sam mnogo od njega“, rekao je Dan Tana.

Video porukom obratili su se slavni dirigent Zubin Mehta, ćerke Karla Maldena, holivudski superstar Majkl Daglas, koji su poručili da je on bio jedan naznačajnijih glumaca u istoriji kinematografije. „On je bio moj istinski mentor…Karl me je naučio sa slušam druge, imao je izvanrednu radnu etiku i bio divan čovek“, poručio je Daglas.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/11/21/otkriven-spomenik-karlu-maldenu-glumcu-srpskog-porekla/


Razvoj projekta glasovnog očitavanja teksta za slabovide
realizuje se uz podršku Grada Valjeva

Ostavite odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + eleven =