VestiInformacije

Valjevo stipendira 60 učenika i studenata romske nacionalnosti

Učenicima osnovnih, srednjih škola i studentima romske nacionalnosti grada Valjeva danas su dodeljena rešenja o stipendiranju u školskoj 2017/2018. godinu. Pravo na stipendiju ostvarilo je 60 učenika i studenata, od čega četvoro osnovaca, 45 srednjoškolaca i 11 studenata.

Predsednik Saveta za socijalnu politiku grada Valjeva Radoica Rstić izrazio je zadovoljstvo što se iz godine u godinu povećava broj učenika, a naročito studenata romske nacionalnosti, koje stipendira Grad, jer je to jedan od pokazatelja dobre socijalne politike grada Valjeva.

„Lokalni akcioni plan za obrazovanje Roma počeo je da daje rezultate. Svake godine se povećava broj deca koja su obuhvaćena tim planom. Grad Valjevo za ovaj plan izdavaja  3 miliona i 250 hiljada dinara. Moram da istaknem  da je ove godine značajno povećan broj studenata, što je jako dobro za romsku populaciju i broj od 11 studenata je zaista impozantan. Uslovi konkursa za stipendije se nisu menjali, čak su u nekim segmentima i liberalizovani. Svi učenici koji završe sedmi razred osnovne škole sa prosečnom ocenom većom od 3,5 ostvaruju pravo na stipendiju za školsku godinu 2017/2018 u iznosu od 3.000 dinara. Učenici romske nacionalnosti koji upišu srednju školu, bez obzira na uspeh, ostvaruju pravo na stipendiju u iznosu od 3.500 dinara mesečno. Studenti koji su upisali fakultetete ili visoko obrazovne ustanove čiji je osnivač Republika Srbija dobijaju stipendije u iznosu od 6.000 dinara u trajanju od godinu dana. U okviru Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma obezbeđena je  i besplatna užina za sve predškolce,a za novogodišnje praznike biće obezbeđeno 400 paketića za decu romske nacionalnosti,“ izjavio je Rstić.

„Stipendija mi mnogo znači za moje dalje školovanje jer su mi roditelji nezaposleni i ovom prilikom se zahvaljujem Gradskoj upravi i trudiću se da opravdam njihovo poverenje,“ izjavio je Marsel Pavlović, učenik 8. razreda OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine.

Pedagoški asistent Zoran Petrović izrazio je zadovoljstvo povodom odlične realizacije Lokalnog plana i povećanja broja stipendista.

Prikaži više

Slične objave

Close