VestiInformacije

Vanadlizam na delu u Gerontološki centaru u Valjevu

“Jedno društvo je humano koliko vodi računa o deci i starima”, kaže profesorka u penziji iz Valjeva Slavica Stepanović dok rezignirano posmatra zgradu valjevskog Gerantološkog centra, čija je gradnja počela pre više od jedne decenije i u koju je investirano 2,5 miliona evra donacije Vlade Japana.

Donacija nije pomogla. Objekat je danas devastiran.

“Ova donacija japanske vlade je za svako poštovanje. Pošto je objekat veliki smatram da deo treba komercijalizovati. Uraditi klub za dnevni boravak trećeg doba, možda nekakav hostel, radnje sa uslužnim delatnostima i slično. Tako nešto slično sam videla u domovima za stare u Vojvodini”, savetuje naša sagovornica.

Centar je površine pet i po hiljada kvadratnih metara i namenjen je za 180 korisnika. Zgrada je građena u dve faze, ukrovljena i delom ustakljena. Ali dalje od toga se nije otišlo. Objekat je sada ostavljen na milost i nemilost vandalima i lopovima.

Samo letimičan pogled izbliza na zgradu Gerontološkog centra u Užičkoj ulici u Valjevu dovoljan je da se posmatrač uveri u razmere razbojništva nad objektom u koji je Japan uložio milione evra.

Nema nikakvog obezbeđenja, razvaljena vrata u prizemlju, slobodan ulaz za sve “zainteresovane”. Polupana stakla i poskidani ramovi nekih prozora, grafiti na unutrasnjim zidovima i fasadi.

O svemu ovome svedoče i Valjevci koji žive ili rade u neposrednoj blizini doma:

„Kada je otvoreno ovo gradilište, na početku sve je fino išlo. Rađeno je par godina a onda se stalo. Zbog čega, ne znam. Nisam bila gore ali sam čula od komšija da je sve pohabano i polupano. Naravno da je trebalo ovo gradilište zaštititi, jer su tu uložena ogromna sredstva. Nije bitno da li je u pitanju donacija ili su budžetska sredstva. Sada se ponovo mora ići po istom tragu“, kaže Jasmina koja radi u neposrednoj blizini Gerontološkog centra u Valjevu.

Njen kolega Goran priča da su primećene grupe koje se okupljaju na ovom svake večeri, bez obzira da li je u pitanju radni dan ili vikend i da su buka i lupnjava svakodnevica.

Novak živi u neposrednoj blizini centra i on smatra da je ovo gradilište trebalo zaštititi onako kako to nalažu propisi:

„Trebalo je angažovati portira koji bi vodio evidenciju ko ulazi i ko napušta gradilište i da li tu ima zloupotreba. Ja krivim opštinu bez obzira da li su na vlasti sada ovi ili oni pre. U to ne ulazim. Ove zgrade je trebalo zaštititi“, smatra Novak i predlaže da se kao čuvari angažuju lica koja primaju pomoć od opštine ili zainteresovani penzioneri.

izvor:radio slobodna evropa!

Prikaži više

Slične objave

Close