Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeRegionHronika

14 devojčica OPTUŽENO za vršnjačko nasilje

Četrnaest devojčica iz Kine je osuđeno zbog vršnjačkog nasilja i poslate su u vojni kamp na određeni period, dok je jedna od njih dobile kaznu od 18 meseci zatvora kao i dve godine suspenzije iz škole.

Tinejdžerke starosti između 15 i 17 godina su osuđene zbog maltretiranja svojih vršanjaka u jednoj školi, a jedna od njih je dobila i najstrožu kaznu od 18 meseci zatvora i dve godine suspenzije.

Sud je odredio da devojčice pohađaju vojni kamp „gde će biti disciplinovane i podvrgnute teškoj obuci dok škola ne odluči da li su spremne da se vrate nazad u obrazovnu ustanovu“.

Celokupno suđenje je izazvalo buru i žestoku debatu u kineskoj javnosti. Neki se protive ovakvom načinu kažnjavanja, dok drugi kažu da je vršnjačko nasilje „društveni kancer“ i da ga treba ukloniti i da je kazna odlaska u kamp čak i previše blaga i da ona „nije dovoljna kako bi devojčice naučile svoju lekciju“.

Neki su čak izneli i tvrdnje da će ih vojna obuka samo još više ojačati i da će onda biti još spremnije da šire nasilje.

Snimci na kojima se vide tinejdžeri kako skidaju svoje vršnjake i brutalno ih udaraju preplavili su internet u poslednjih nekoliko godina, pa je zabrinutost oko pitanja nasilja u školama u Kini sve veća i ovakva odluka suda je odgovor na nju.

Prema važećim zakonima u Kini, deca mlađa od 16 godina ne mogu da budu ozbiljno kaženjena od strane suda, osim ukoliko se ne radi o ubistvu.

izvor:srbijadanas

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!