ВестиИнформације

Поводом Међународног дана Рома, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је честитао празник свим суграђанима ромске националност. Он  састао са извршним директором Асоцијације координатора за ромска питања Драганом Грачанином и представницом Центра за интеграцију Рома Маријом Весић, са којима је разговарао о положају Рома у Ваљеву.

Градоначелник Гојковић је подсетио на посету ромском насељу код Болнице септембра 2020. године шефа Делегације ЕУ Сема Фабриција и потпредседнице Владе Зоране Михаиловић, која је и председница Координационог тела за инклузију Рома Владе Србије и поновио оно што је тада обећао о спремности Града да активно учествује у свим пројектима који су везани за социјалну инклузију Рома.

Ваљево спада у градове који предњаче по питању унапређења положаја ромске популације, али постоји још доста простора за унапређење и бољу сарадњу са локалном самоуправом. Са ромским представницима се разговарало о пројектима који ће бити ускоро реализовани и који ће допринети решавању неких вишедеценисјких проблема, као што су запошљавање, образовање, становање, али и инфраструктурно опремање насеља у којима живе.

Град Ваљево већ 13 година има и активно примењује Локални акциони план за образовање Рома. Као посебно значајну активност издвајамо стипендирање младих Рома и Ромкиња који постижу добре резултате у школовању.  Овај програм је покренут  као резултат схватања локалне самоуправе да је потребно остварити непосредан утицај на образовање ромских ученика.

Uspon
Back to top button