Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

22. međunarodni susreti flaute „Tahir Kulenović“ Od 26. februara do 1. marta

22. međunarodni susreti flaute „Tahir Kulenović“ kreiraće ove godine, klasičan zvuk Valjeva punih pet dana. Od 26. februara do 1. marta na bini valjevske muzičke škole zazvučaće ukupno 153 takmičara kroz solistički i zvuk ansambla. Najtalentovanije flautiste, učenike osnovnih i srednjih škola ali i studente muzičkih akademija Slovenije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Srbije ocenjivaće eminentni žiri od deset najistaknutijih pedagoga ovog dela Evrope.
Ovogodišnje susrete svečano otvaramo susretom sa ansamblom flauta „Flautino Lola Klasik“ i prof. Ljubišom Jovanovićem.

Hor flauta Flautino Lola klasik nastao je 2010. godine u okviru AKUD Lola u Beogradu, kao jedan od tri ansambla klasične muzike pod umetničkim vođstvom Ljubiše Jovanovića. Ovaj nestandardni kamerni sastav se oslanja na tradiciju koju je izgradio u Srbiji Hor flauta, osamdesetih godina prošlog veka.
Sastavljen je uglavnom od studenata FMU, ali su pridruženi i najtalentovaniji mladi flautisti iz srednjih muzičkih škola. Repertoar sačinjavaju originali i transkripcije velikih dela Bach-a, Boismortier-a, Haydna, Mozarta, kao i savremena literatura napisana posebno za ovaj sastav.
Flautino Lola klasik je afirmaciju stekao vrlo brzo, nastupajući u najznačajnijim dvoranama u Beogradu i širom Srbije, kao i na internacionalnim festivalima poput BEMUS-a i BUNT-a. Posebno zapaženo gostovanje je imao na velikom medjunarodnom festivalu flaute u Qingdao, Kina, jula 2019. godine, gde je imao samostalni koncert uz najpoznatije svetske flautiste! Ansambl kontinuirano podstiče svaralaštvo savremenih kompozitora u regionu izvodeći premijerno veliki broj novih dela. Flautino Lola klasik promoviše izvodjenje kompozicija isključivo visokih stvaralačkih dometa i neprolaznih umetničkih vrednosti.

Tokom 2019. godine Flautino je uspeo da pronadje i restaurira partituru aranžmana Bahove Umetnosti fuge, srpske kompozitorke Ingeborg Bugarinović. Sa ovim delom je održano nekoliko velikih koncerata (turneja u Kini, Beograd, Novi Sad, Šabac), a usledili su i novi pozivi za gostovanja na festivalima flaute od Valjeva do Freiburga u Nemačkoj, na poziv jednog od najvećih flautista današnjice Andras Adorjana! Repertoar se proširuje i novim delima srpskih autora, ali i velikim kompozicijama poput Grigove Holberg svite i Šubertove sonate Arpeđone!

“Na prvom koncertu nastupio je ansambl Flautino Lola klasik pod umetničkim rukovodstvom Ljubiše Jovanovića. Izvedeni su odabrani stavovi iz Umetnosti fuge J. S. Baha, u aranžmanu Ingeborg Bugarinović pisanog za alt flautu, bas flautu, violončelo i 11 flauta. Iako je ovo delo originalno namenjeno klavijaturim instrumentima transkribovana verzija je u sinoćnom izvođenju u potpunosti prikazala složnost polifone teksture. U nastupu ovih mladih umetnika se mogao uočiti visok nivo intonativne preciznosti ali i međusobnog dijaloga tokom sviranja. Upravo je ta međusobna interakcija u okviru ansambla bila ključna za postizanje kontinuiranosti muzičkog toka budući da se složenost aranžmana ogleda u veštom tkanju kontrapunktskih glasova. Uzvišen zvuk kome je pogodovala i akustika sale pružio je utisak monumentalne atmosfere vrhunskih koncerata.”

Isidora Bovan, ”Ars sonora”, Radio Beograd 2. program, 25.11.2019.

Na koncertu u valjevskoj muzičkoj školi, ovaj ansambl izvešće dela J. S. Baha i Enrika Josifa.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!