Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeHronika

8.250 paklica cigareta u specijalnom bunkeru autobusa valjevskih registarskih oznaka

Carinici su 23. jula 2020. godine na izlazu prelaza Horgoš uspeli da otkriju i spreče krijumčarenje 8.250 paklica raznih cigareta sakrivenih u specijalno izrađenom bunkeru jednog autobusa.

 


Prekršaj je otkriven u popodnevnim časovima kada je na red za redovnu izlaznu kontrolu pristigao autobus valjevskih registarskih oznaka koji je 20-ak putnika prevozio na liniji Valjevo – Linc.

 


Na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, vozači i putnici su rekli da nemaju, jer sa sobom nose samo lične stvari. Međutim, neobično neuredna unutrašnjost autobusa, a posebno toaleta, privukla je pažnju carinika koji su se odlučili za detaljan pregled uprkos neprijatnim uslovima za rad.

 

Autobus je upućen na pregled skenerom, pa su carinici uočivši nepravilnosti na snimku znali na koji deo autobusa da fokusiraju pažnju.

 

 

Naime, pre svega je bio sumnjiv potpuno nov tapacirung poda prtljažnog prostora, jer se videlo da nije fabrički ugrađen, već da je nedavno pravljen. Kada su skinuli tapacirung, carinici su ugledali početak specijalno izrađenog bunkera, koji se u dužini od 2,2 metra protezao ka sredini autobusa. Tako su službenici došli i do sredine ovog vozila u kome se nalazi priručna kuhinja, gde su iza frižidera takođe uočili odstupanje tapacirunga od fabričke verzije, a kada su ga skinuli, ugledali su mnoštvo tesno napakovanih paklica krijumčarenih cigareta.

 

 

Od ukupno 8.250 paklica najviše je bilo “česterfilda“, čak 6.000 paklica, i to sa makedonskim akciznim markicama, dok je među preostalih 2.250 paklica bilo raznih brendova ali sa domaćim akciznim markicama.

 

Po otkrivanju tajnog duvanskog tovara, jedan od vozača se prijavio kao vlasnik rekavši da je prvi put u ulozi vozača, a da je prethodno u istoj prevozničkoj kompaniji radio kao mehaničar, te da je bunker njegova ideja i da ga je sam napravio.

 

 

S obzirom da se radi o vozilu specijalno adaptiranom za potrebe krijumčarenja, kao i da vrednost robe prelazi trećinu vrednosti autobusa, odlučeno je da će protiv 30-godišnjeg vozača iz Obrenovca biti podneta krivična prijava, dok će krijumčarene cigarete i autobus biti zadržani pod carinskim nadzorom do okončanja postupka.

 

Nakon otkrivanja ovog prekršaja, carinici su nastavili da rade nesmanjenim intenzitetom, pa je tako na prelaz pristigao i carinski pas Neron kako bi proverio da li je sve u redu sa zamenskim autobusom koji je poslat da preveze putnike do krajnje destinacije ili se možda i u njemu nešto krije…

izvor:carina

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!