Вести

Победа на Церу уписана златним словима у историји српског народа

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Немања Старовић предводио је данас државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 110-годишњице Церске битке, у оквиру спомен-комплекса „Церска битка“, у месту Текериш код Лознице.

Старовић, који је и изасланик председника Србије, истакао је у обраћању присутнима да се пре 110 година, на падинама Цера, писала војна историја Србије и Европе.

Према његовим речима, прекаљена и искуством обогаћена у Балканским ратовима, предвођена способним командантима, а истовремено свесна да брани националну независност, српска војска се одлучно спремала за одбрану свог народа и отаџбине.

Први удар солдатеске Бечког двора био је у Мачви, када су аустроугарске јединице прешле реку Дрину и извршиле стравичне злочине над српским цивилима у Шапцу, Лозници, Осечини и Крупњу, подсетио је он.

Министар је указао на то да је српска војска под командом Степе Степановића силовито одговорила на ову агресију и после девет дана крвавих борби остварила велику победу у Церској бици 24. августа 1914. године.

Старовић је додао да је победа на Церу с правом уписана златним словима у историји, како српског народа, тако и читаве Европе.

Клањајући се данас сенима церских јунака, морамо доказати да смо спремни да и у будућности одбранимо интересе српског народа и Републике Србије, без обзира на изазове који су пред нама, подвукао је он.

Uspon
Back to top button