Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Kultura

Beleška o školi u manastiru Ćelije „NI BOLJIH UČITELJA, NI BOLJIH ĐAKA!“

Škola u manastiru Ćelije osnovana je još u vreme vladavine kneza Miloša i radila je do 1894. Bila je internatskog tipa.Đaci su boravili u školi, a školarina je plaćana u namirnicima koje su donosili roditelji.
Kako je izgledalo školovanje ondašnjih đaka, može se saznati iz jednog zanimljivog članka objavljenog u „Pravdi“ 1940. Školarina je iznosila: 200 kg brašna, po 10 kg pasulja i krompira, dva kilograma slanine i po jedan brav.
Hranu je spremao aščija, koji se bavio i drugim poslovima (pletenje, šivenje i sl). Zanimljivi su neki primeri ogledne nastave. Tako je, na časovima zemljopisa, svaki učenik na zemlji nacrtao krug na kojem bi prikazao položaj valjevskih planina.
U velikoj nevolji bi se našao onaj kod kojeg bi Povlen bio manji od Medvednika, ili kome se, iz napravljenog malog zemljnog korita, ispunjenog vodom, Kolubara ne bi ulivala u Savu.
Pevanje se ocenjivalo tako što bi se hor podelio na tri manje grupice učenika, koji bi se potom popeli na tri okolna brda.
Onda bi prva grupa otpočela pesmu, pa bi je nastavile druga i treća grupa, a pesmu bi završile – sve tri grupe zajedno! Revizor i učitelj bi stajali kod manastira i ocenjivali pevanje.
Navodno je jednom, zadovoljan onim što je video i čuo, revizor rekao:“Deco, ja sa vašim učiteljem ne govorim već 20 godina (izgleda da je učitelj bio liberal, a revizor radikal), a toliko godina obilazim škole i nisam našao ni boljeg učitelja ni boljih đaka!“ Tadašnji učitelj bio je Jovan Panić.
Iste reč, kasnije, ponovio je i vladika Nikolaj.
Među đacima poslednje generacije ove škole, nalazili su se i: vladika Nikolaj Velimirović, narodni poslanici Ranko Petrović i Milorad Karamarković, potonji ministar Petar Marković i dr. Takođe, u manastiru su svoj trag ostavili i sveštenici, među kojima su bili i: Jevta Popović iz Babuna, Rozomir Glišić, Andrija Jovanović
Prikaži više
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!