Vesti

Bez ukidanja izdvojenih odeljenja

Novu školsku godinu Valjevo dočekuje sa novom mrežom osnovnih škola koje pohađa više od osam hiljada učenika. Odluku o tome doneli su odbornici Skupštine Grada prema kojoj će Valjevo imati 15 osnovnih škola sa 38 izdvojenih odeljenja. Nastavu osnovnog muzičkog obrazovanja realizovaće Osnovna muzička škola „Živorad Grbić“ sa odeljenjima u Mionici i Lajkovcu.

Ova Odluka doneta je na osnovu Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. Pri tome su poštovane preporuke o kriterijumu vezanim, pre svega, na broj učenika. Njih ispunjava svih sedam škola u gradu, dok će ostale u seoskom području raditi po kriterijumima za osnovne škole. On predviđa da škole u selima budu dostupne osnovcima i da na udaljenosti od dva kilometra ne postoji druga osnovna škola.

Prvobitno je bilo odlučeno da se ukinu izdvojena odeljenja u Klanici i pripoji OŠ „Stevan Filipović“ u Divcima, a odeljenje u selu Dupljaj da se pripoji OŠ „Sveti Sava“ u Popučkama.
– Nakon žalbe đačkih roditelja, kaže za Kolubarski.info, prof. dr Miroljub Ivanović – član gradskog Veća, nadležnom ministarstvu, gradonačelniku Valjeva, gradskom Veću i ostalima, odbornici Skupštine Grada su odlučili da se prvobitna Odluka stavi van snage. Pri donošenju ove Odluke imalo se u vidu mišljenje saobraćajnih preduzeća da ne mogu da obezbede bezbedan prevoz učenika, posebno najmlađih.

Bez izdvojenog odeljenja ostaće Oglađenovac. Ovo odeljenje je do sada radilo u sastavu OŠ „Milovan Glišić“ u Valjevskoj Kamenici. Nažalost, selo Oglađenovac u narednoj školskoj godini neće imati da upiše u prvi razred ni jednog osnovca, a tako će, kažu, biti i u narednim godinama.

Odbornici Skupštine grada Valjeva su podržali nastojanje Srednje muzičke škole „Živorad Grbić“ da u Mionici i Lajkovcu i dalje organizuje nastavu osnovnog muzičkog obrazovanja učenika od prvog do šestog razreda.

J. Stojić

Prikaži više

Slične objave

Close