Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Brisel traži od Prištine: Ukinuti tarife i formirati ZSO

EU je danas ponovo insistirala na ukidanju jednostranih tarifa uvedenih na robu iz Srbije i BiH i pozvala prištinske vlasti da nastave primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Povodom trećeg sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova u Evropskom savetu napominju da je SSP u osnovi odnosa EU i Kosova i da Prištini nudi „mogućnost održivog napretka i približavanja Uniji u skladu sa evropskom perspektivom regiona i stvara mogućnost za trgovinu i investicije“.

„EU naglašava važnost nastavka i efikasne primene SSP-a, kao i drugih ugovornih obaveza uključujući oblasti trgovine i carina. EU duboko žali zbog jednostrane odluke vlasti da poveća tarife na uvoz iz Srbije i BiH kao i na uspostavljanju necarinskih barijera i insistira na njihovom hitnom ukidanju“, navodi se u saopštenju Saveta EU.

U Savetu EU naglašavaju da uvođenje tarifa šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovih građana kao i da smanjuje protok trgovine i privlačnosti Kosova kao mesta za poslovanje i investicije.

„Sve prepreke u oblasti trgovine moraju biti rešavane u okvirima odgovarajućih foruma i mehanizama, uz konstruktivno učešće svih zainteresovanih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa“, navode u Savetu.

„Bez odlaganja primeniti sve dogovore“

EU u svom saopštenju nakom trećeg Saveta za primenu Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju sa Kosovom održanog u Briselu podvlači važnost kontinuiranog zalaganja Kosova u okviru dijaloga Beograda i Prištine i ubrzanja i intenziviranja rada na pravno obavezujućem sporazumu u cilju sveobuhvatne normalizacije između Beograda i Prištine.

„Svi dogovori iz dijaloga moraju u potpunosti biti primenjeni bez daljih odlaganja, pogotovo sporazum iz 2015. godine o formiranju Zajednice srpskih opština“, stoji u saopštenju Saveta.

U Savetu EU navode da se tokom sastanka sa prištinskim zvaničnicima razgovaralo i o reformskim prioritetima u oblasti vladavine prava, poštovanja osnovnih prava, reforme javne administracije, ekonomskom razvoju kao i o obrazovanju i zapošljavanju.

Na sastanku je prepoznat napredak u primeni evropske reformske agende, a Priština pozvana na brzu primenu vanrednih mera.

Kada je vizna liberalizacija u pitanju, navodi se da je na Savetu EU i Evropskom parlamentu da razmotre izveštaj Evropske komisije o ispunjenosti preostalih uslova za to.

Prethodno je otkazana zajednička konferencija za medija visoke predstavnice EU Federike Mogerini i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, iako je bila predviđena, a iz EU su naveli da će izdati saopštenje o sastanku.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/12/18/brisel-trazi-od-pristine-ukinuti-tarife-i-formirati-zso/

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!