Вести

Brnabić: Filip Moris ne donosi samo novac, već i znanje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je kompaniju „Filip Moris“ koja je u septembru 2003. godine privatizovala najveću srpsku fabriku duvana „Din“ i do danas ostala u deset najvećih stranih investitora, kao i najveća američka investicija u Srbiji.

Kompanija „Filip Moris“ je sa početnim ulaganjem od 520 miliona dolara bila najveća direktna strana investicija u periodu 2003/2004 godine, a nakon toga kompanija je naštavila da ulaže u modernizaciju i razvoj proizvodnje kao i u proširenje proizvodnih i skladišnih kapaciteta.

Danas ukupna investicija „Filip Morisa“ u Srbiju iznosi 853 miliona dolara.

U poslednje tri godine, u kompaniju je uloženo 44 miliona dolara zaključno sa sistemom za upravljanje gotovim proizvodima, koji je pokrenut krajem prošlog meseca i u koji je investirano tri miliona dolara.

Kompanija je do sada uspela da postigne obim proizvodnje od 26 milijardi cigareta u prošloj godini, u periodu od 2007. do 2017. godine obim proizvodnje je udvostručen, dok je u istom periodu obim proizvodnje za strana tržišta povećan 40 puta.

Četiri od pet cigareta proizvedenih u Nišu plasira se na strana tržišta, a broj izvoznih tržista je sa tri (BiH, Makedonija i Crna Gora) povećan na 50 izvoznih destinacija.

Kompanija „Filip Moris“ je najveći prozivođac cigareta u Srbiji, a njena fanbrika u Nišu je jedna od najmodernijih fabrika u globalnoj mreži „Filip Morisa“.

Niška fabrika proizvodi više od 500 različitih prozivoda za oko 50 izvoznih destinacija.

Filip Moris je drugi najveći poreski obveznik u zemlji, a u prošloj godini ova kompanija je u budžet Srbije uplatila blizu 500 miliona dolara, ili 5, 3 odsto ukupnih budžetskih prihoda od poreza u 2017. godini.

U proteklih 15 godina, od dolaska kompanije u Srbiju ona je u budžet uplatila oko 6, 5 milijardi dolara .

Srpski ogranak kompanije „Filip Moris“ je od 2016. godine postao regionalni hab za šest tržišta Jugoistočne Evrope- Srbiju, Crnu Goru, BiH, Albaniju, Makedoniju i Kosovo.

Kompanija ima oko 900 direktno i još oko 3.000 indirektno zaposlenih radnika a plate su značajno veće od republičkog proseka zbog čega je „Filip Moris“ tri godine zaredom dobijao međunarodno priznanje  „Top Employers“ .

Kompanija je dala veliki doprinos lokalnoj zajednici i uložila 17 miliona dolara kroz donatorske programe koji uglavnom podržavaju preduzetništvo, obrazovanje i nauku.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/16/brnabic-filip-moris-ne-donosi-samo-novac-vec-i-znanje/

Uspon
Back to top button