Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

CENTAR ZA KULTURU VALJEVO: RADIONICA GLUME

’’Glumarenje’’ je već prepoznatljiv program za koji uvek postoji ogromno interesovanje mališana koje privlače scenski nastupi, ili vole da su u društvu i da konstruktivno provode letnji raspust.
Prema rečima Angeline Lukić, urednika kreativno – obrazovnog programa u Centru za kulturu Valjevo, sa polaznicima radionice glume ovog, kao i prošlog leta, radi glumac mlađe generacije Uglješa Spasojević:’’Takav pristup pokazao se veoma dobro. Dodatna potvrda su nagrade koju su Uglješa i polaznici prošlogodišnjih ’’Glumarenja’’ igrokazom ’’Valjevska mućkalica’’ osvojili na Festivalu scenskih minijatura u Leskovcu.’’
Istog trena prošlogodišnja ’’Valjevska mućkalica’’ prizove sećanja na brojne predstave koje su postale nezaboravne, i to ne samo zbog osvojenih nagrada, već jer pamtimo živopisnu scenografiju i radosna dečja lica iz ’’Kuckave bajke’’, ’’Garavog sokaka’’, zatim predstava:’’Menjam pubertet za bilo šta povoljno’’, ’’Parče srca mog’’, ’’Crvenkapa u nebajci’’, ’’Glupaci’’. Ipak, valja napomenuti da su sve predstave dobile više priznanja i na Festivalu dečjih i omladinskih predstava Srbije DOPS u Jagodini, kao i na Festivalu humora za decu u Lazarevcu, gde se bezmalo trideset godina sa decom druže domaći pisci i pesnici, pri tome podstičući stvaralaštvo mladih uz nagrađivanje najboljih, podseća Angelina Lukić.
Ovogodišnje ’’Glumarenje’’ okuplja više od 30 polaznika. Svake godine, interesovanje za glumu je veliko, o čemu Angelina Lukić kaže:’’Tokom protekle decenije radionicu glume u Centru za kulturu pohađalo je preko dve stotine mladih, uglavnom osnovaca. Bilo je i srednjoškolaca, a nekolicina bivših polaznika glumu je odabrala za svoje životno zanimanje. No, bez obzira da li neko želi ozbiljnije da se bavi time, treba znati da je gluma dobra jer zahteva da ste i mentalno i fizički aktivni, podstiče koncentraciju, kao i komunikaciju i pravilan govor’’ – ističe urednik kreativno – obrazovnog programa u Centru za kulturu Valjevo, Angelina Lukić.
Inače, ’’Glumarenje’’ se završava premijerom igrokaza na predstojećem letnjem festivalu. Potom, od jeseni počinje novi ciklus radionica glume u Centru za kulturu Valjevo.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!