ВестиПривреда

Чеси нуде производњу малине у пластеницима

Представници „Черозфрута“ из Прага, једне од највећих чешких дистрибутера и прерађивача воћа и поврћа, боравили су данас у Ваљеву. У разговору са руководством града, а затим и привредницима било је речи о улагању у производњу воћа у нашем крају, пре свега малине и шљиве за потребе „Черозфрута“ који годишње остварује промет од 450 милиона евра.

Јан Хнилица, представник фирме, је у разговору са новинарима изјавио да они већ купују знатне количине шљиве и осталог воћа у Србији, али да су сада посебно заинтересовани за производњу малине сорте „полана“ под пластеницима, за шта ће инвестирати значајна средства. Произвођачима који се определе за то, обећавају преузимање свих произведених количина уз тренутно фантастичну цену од чак 16 евра по килограму. Тако произведена малина би се извозила у свежем стању до купаца у Чешкој и на друга европска тржишта. Договорено је да се већ овог пролећа подигне неколико пластеника што би уједно била и нека врста експеримента у производњи овог воћа у Србији.

Поред тога, било је речи и о упућивању захтева Влади Србије да се, иако се „Србијанка“ већ подуже после пропале приватизације налази у судском спору, размотри могућност да се њени капацитети уступе на коришћење „Черозфруту“ до окончања судског спора.

Представници града обећали су помоћ у реализацији овог пројекта, али и улагање у подстицај подизања нових засада малине и шљиве по савременој технологији, о чему би бригу даље водио „Агроразвој“ у Ваљеву.

Uspon
Back to top button