Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPrivreda

Česi nude proizvodnju maline u plastenicima

Predstavnici “Čerozfruta” iz Praga, jedne od najvećih čeških distributera i prerađivača voća i povrća, boravili su danas u Valjevu. U razgovoru sa rukovodstvom grada, a zatim i privrednicima bilo je reči o ulaganju u proizvodnju voća u našem kraju, pre svega maline i šljive za potrebe “Čerozfruta” koji godišnje ostvaruje promet od 450 miliona evra.

Jan Hnilica, predstavnik firme, je u razgovoru sa novinarima izjavio da oni već kupuju znatne količine šljive i ostalog voća u Srbiji, ali da su sada posebno zainteresovani za proizvodnju maline sorte “polana” pod plastenicima, za šta će investirati značajna sredstva. Proizvođačima koji se opredele za to, obećavaju preuzimanje svih proizvedenih količina uz trenutno fantastičnu cenu od čak 16 evra po kilogramu. Tako proizvedena malina bi se izvozila u svežem stanju do kupaca u Češkoj i na druga evropska tržišta. Dogovoreno je da se već ovog proleća podigne nekoliko plastenika što bi ujedno bila i neka vrsta eksperimenta u proizvodnji ovog voća u Srbiji.

Pored toga, bilo je reči i o upućivanju zahteva Vladi Srbije da se, iako se “Srbijanka” već poduže posle propale privatizacije nalazi u sudskom sporu, razmotri mogućnost da se njeni kapaciteti ustupe na korišćenje “Čerozfrutu” do okončanja sudskog spora.

Predstavnici grada obećali su pomoć u realizaciji ovog projekta, ali i ulaganje u podsticaj podizanja novih zasada maline i šljive po savremenoj tehnologiji, o čemu bi brigu dalje vodio “Agrorazvoj” u Valjevu.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!