Вести

Циљ Владе да српска економија буде заснована на знању и иновацијама

Председница Владе Републике Србија Ана Брнабић присуствовала је вечерас обележавању почетка радова у Ложионици у Београду и том приликом положила своју поруку за будуће генерације у временску капсулу, која ће бити постављена у темељ нове Ложионице.

Брнабић је у поруци будућим генерацијама поручила да наставе искру генијалне иновативности и стваралаштва, која хиљадама година постоји на овим просторима, као и да нас учине поноснима.

Премијерка је овом приликом навела да будући нараштаји креативаца из Ложионице треба да уведу своје друштво у неку нову технолошку револуцију, јер ће Ложионица бити мотор напретка и светионик у будућности.

Према њеним речима, циљ Владе је да српска економија буде заснована на знању и иновацијама и да тако Србија иде много брже напред, да надокнади пропуштено време и покаже све потенцијале које има као земља и народ.

Она је подсетила да су у Србији у последњих неколико година отворена четири научно-технолошка парка – у Београду, Новом Саду, Нишу и Чачку и најавила да ће ове године почети градња још четири, а први међу њима биће у Крушевцу, након чега следи изградња у Крагујевцу.

Ложионица је драгуљ у круни свега овога што радимо, зато што је она симбиоза свих тих ствари, указала је она.

Брнабић је нагласила да је ово прва Влада у историји Србије која је узела кредит за инфраструктуру у култури.

До скоро смо на креативне индустрије гледали са подсмехом, а данас оне у Србији запошљавају 155.000 људи, чак 30.000 више него пре две године, навела је Брнабић и нагласила да је сваки седми предузетник и свако шесто привредно друштво управо из креативног сектора.

Премијерка је напоменула и да је Влада у изградњу Ложионице уложила 52 милиона евра.

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије Михаило Јовановић рекао је да ће Ложионица један век након свог настанка постати место сусрета талената, иноватора и креативаца, какво Београд, Србија и регион нису видели, као и да ће представљати иновативно и креативно чвориште, центар изврсности, урбаног и динамичног живота и стваралаштва.

Наш главни град ће добити ново јединствено обележје и туристичку атракцију која ће подједнако привлачити и стручну јавност и домаће и стране туристе, поручио је Јовановић и додао да ће у наредне две године то бити једно од највећих градилишта у Србији.

Министар је навео да ће радови обухватити реконструкцију Ложионице на 4.800 метара квадратних, уз очување препознатљивог изгледа, реконструкцију водоторња и окретнице и изгрању нове зграде анекса од 11.000 метара квадратних, подземне гараже и великог парка, а комплетан комплекс ће се простирати на више од 23.000 квадратних метара.

У Ложионици ће се, према његовим речима, наћи бројни садржаји за креативце, иноваторе и уметнике различитих профила, а у њој ће бити и сала за догађаје и окупљања, пројектована и опремљена према елаборатима највећих домаћих стручњака за акустику.

Посебно је важно да ће ту бити први инкубатор за креативне индустрије, као и бројни простори за активности креативаца, нагласио је Јовановић и додао да користи прилику да покрене иницијативу да нова зграда анекса, која ће допринети да та локација има и пословну компоненту, добије име српског великана и научника Милутина Миланковића.

И амбасадори националне платформе „Србија ствара“ ставили су своје поруке у капсулу која ће бити постављена у темеље Ложионице, а биће отворена после 50 година.

Креативно-иновативни мултифункционални центар Ложионица, као објекат јавне намене, фокусиран је пре свега на садржаје из домена креативних индустрија, иновација и економије засноване на знању.

Идеја је да Ложионица постане обележје Београда – дестинација која подједнако привлачи Београђане и туристе, стране и локалне,  место стварања и сусрета талената.

Место које својом аутентичношћу и креативном енергијом постаје средиште нових тенденција стваралаштва и економије засноване на знању.

Пројекат реконструкције и адаптације Ложионица део је стратешке опредељености Владе Републике Србије да подржи развој иновационо-креативног екосистема, повољног за домаће и стране инвестиције.

Сектор креативних индустрија већ сада чини више од 7,4 одсто БДП-а Србије и за само последњих шест година остварује раст од 60 одсто, док кумулативни раст извоза сектора, у истом периоду, износи 51 одсто.

Овај пројекат у складу је и са стратешким кровним документима попут Стратегије паметне специјализације која препознаје креативне индустрије, а посебно сектор видео игара и визуелних ефеката, као мотор будућег одрживог економског и социјалног развоја наше земље.

Uspon
Back to top button