Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Dan grada bez nagrada!

Dan grada Valjeva – 20. mart biće obeležen i ove godine, ali nažalost bez dodele počasnih priznanja i nagrada zaslužnim pojedincima, jer, kako smo ranije javili, odluka na dve sednice Skupštine Grada koje su prekinute, nije doneta. Vladajuća koalicija nije mogla da se dogovori oko dodele priznanja. Najviše je bilo sporno priznanje dr Bošku Đukanoviću koji je bio predložen za priznanje počasni građanin Valjeva.

Umesto toga, Dan grada obeležiće se drugim prigodnim manifestacijama. U petak, 18. marta u Galeriji Narodnog muzeja, u 18.00 časova, biće održan istorijski čas o značaju ovog datuma. O 20. martu će govoriti istoričar i direktor Narodnog muzeja Vladimir Krivošejev.

U nedelju 20. marta, na Dan grada, u 10.00 časova predstavnici grada Valjeva će položiti cveće na spomenik Proti Mateji Nenadoviću (na trgu između sudova), koji je predvodio oslobodilačku vojsku.

U ponedeljak, 21. marta, u Velikoj sali Skupštine grada Valjeva u 11.00 časova, biće održan prijem za 18 najboljih učenika osnovnih i srednjih škola u Valjevu, koji su u školskoj 2014/2015. godini proglašeni za đake generacije. Učenici iz 12 osnovnih škola dobiće diplomu i 30.000 dinara, a učenici srednjih škola, pored diplome će biti nagrađeni sa 40.000 dinara. Prijemu će prisustvovati direktori škola i roditelji učenika.

Inače, 20. mart obeležava se kao Dan grada Valjeva u znak sećanja na 20. mart 1804. godine, kada su u zoru srpske ustaničke jedinice Valjevske nahije, posle višednevne opsade, ušle u Valjevo koje su Turci prethodne noći napustili. Posle nekoliko vekova pod turskom vlašću, tog dana započet je novi proces u istoriji Valjeva – razvoj srpske, hrišćanske, evropske varoši.

Odlukom Skupštine opštine Valjevo 2003. godine ustanovljen je 20. mart za Praznik grada Valjeva, a prvi put proslavljen 2004. godine, u okviru obeležavanja 200 godina od Prvog srpskog ustanka. Izabran je kao datum koji obeležava događaj iz najznačajnijeg perioda u istoriji nove srpske države i našeg kraja. Kao takav, ovaj datum nas podseća na prvo poznato oslobođenje Valjeva i simbolizuje sva naredna oslobađanja u njegovoj istoriji.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!