ВестиИнформације

Дан града без награда!

Дан града Ваљева – 20. март биће обележен и ове године, али нажалост без доделе почасних признања и награда заслужним појединцима, јер, како смо раније јавили, одлука на две седнице Скупштине Града које су прекинуте, није донета. Владајућа коалиција није могла да се договори око доделе признања. Највише је било спорно признање др Бошку Ђукановићу који је био предложен за признање почасни грађанин Ваљева.

Уместо тога, Дан града обележиће се другим пригодним манифестацијама. У петак, 18. марта у Галерији Народног музеја, у 18.00 часова, биће одржан историјски час о значају овог датума. О 20. марту ће говорити историчар и директор Народног музеја Владимир Кривошејев.

У недељу 20. марта, на Дан града, у 10.00 часова представници града Ваљева ће положити цвеће на споменик Проти Матеји Ненадовићу (на тргу између судова), који је предводио ослободилачку војску.

У понедељак, 21. марта, у Великој сали Скупштине града Ваљева у 11.00 часова, биће одржан пријем за 18 најбољих ученика основних и средњих школа у Ваљеву, који су у школској 2014/2015. години проглашени за ђаке генерације. Ученици из 12 основних школа добиће диплому и 30.000 динара, а ученици средњих школа, поред дипломе ће бити награђени са 40.000 динара. Пријему ће присуствовати директори школа и родитељи ученика.

Иначе, 20. март обележава се као Дан града Ваљева у знак сећања на 20. март 1804. године, када су у зору српске устаничке јединице Ваљевске нахије, после вишедневне опсаде, ушле у Ваљево које су Турци претходне ноћи напустили. После неколико векова под турском влашћу, тог дана започет је нови процес у историји Ваљева – развој српске, хришћанске, европске вароши.

Одлуком Скупштине општине Ваљево 2003. године установљен је 20. март за Празник града Ваљева, а први пут прослављен 2004. године, у оквиру обележавања 200 година од Првог српског устанка. Изабран је као датум који обележава догађај из најзначајнијег периода у историји нове српске државе и нашег краја. Као такав, овај датум нас подсећа на прво познато ослобођење Ваљева и симболизује сва наредна ослобађања у његовој историји.

Uspon
Back to top button