Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKultura

DEŠAVANJA U NARODNOM MUZEJU TOKOM TEŠNJARSKIH VEČERI

  • Produženo radno vreme centralne stalne postavke i Muselimovog konaka (od 10 do 16 i od 19 do 22)

 

  • Izložba: Valjevo perom kartografa i putopisaca(otvaranje, sa autorskim vođenjem u petak 4. avgusta u 19i30; galerija Muzeja; izložba će biti otvorena do 18. avgusta)

 

  • Predavanje: Veze prvog stalnog upravnika Valjevske bolnice Jovana Sibera i prvog valjevskog apotekara Klaudija Prikelmajera i druge priče (subota u 19i15, plato ispred Muzeja, u slučaju kiše u stalnoj postavci, u sali posvećenoj razvoju Valjeva na prelazu dva veka)

 1)  Tokom Tešnjarskih večeri (4. avgust – 11. avgust) centralna stalna postavka Narodnog muzeja Valjevo i postavka u Muselimovom konaku će raditi dvokrako: od 10 do 16 i od 19 do 22. Za posetioce koji postavku obilaze u drugoj smeni (od 19 do 22) ulaz je besplatan uz obavezu kupovene bilo kog suvenira.

2) U petak 4. avgusta, u 19i30, u galeriji Muzeja će, autorskim vođenjem biti otvorena izložba VALJEVO PEROM KARTOGRAFA I PUTOPISACA.

Ova izložba je prvi put pripremljena 2012. godine (autori Vladimir Krivošejev i Zoran Mujbegović), a za ovu novu prezentaciju je dopunjena elementima izložbe ZABORAVLJENO VALJEVO – prvi katastarski planovi grada (koautor Miroslav Mijanović).

Posetioci izložbe će dobiti odgovore na pitanja:

– Kada su nastali prvi poznati opisi našega grada?
– Gde se prostiralo Valjevo?
– Da li se i tada širilo na obe obale Kolubare?
– Koji su prvi poznati planovi Valjeva?
– Kada, kako i zašto je Valjevo u kratkom vremenskom periodu prvo svedeno samo na jednu obalu Kolubare, a potom se ponovo proširilo sa obe strane reke?
– Kako je izgledao prvi urbanistički plan Valjeva koji je postavio tenelje današnjeg grada?
– Kako je Valjevo izgledalo u trenutku kada su gradske ulice po prvi put dobile svoja imena?
– Kada je nastao i kako je izgledao prvi katastarski plan Valjeva?

 

 

3)  Subota, 5. avgust, u 19i15: predavanje: Veze prvog stalnog upravnika Valjevske bolnice Jovana Sibera i prvog valjevskog apotekara Klaudija Prikelmajera i druge priče (autor i predavač dr Vladimir Krivošejev) je prva javna prezentacija rezultata istraživanja objavljenih nedavno u našem najuglednijem medicinskom časopisu Srpski arhiv za celokupno lekarstvo, pod naslovom: Valjevski lekar Jovan Siber i apotekar Klaudije Prikelmajer – istorijska skica o ulozi doseljenika iz Slavonije na razvoj zdravstva u Srbiji.

U kratkom razdoblju tokom druge polovine šezdesetih godina 19. veka, u Valjevu su osnovane tri nove značajne institucije: bolnica (1867), gimnazija (1869) i apoteka (1870). U početnom radu sve tri institucije veliku ulogu su imali doseljenici iz Slavonije: lekar Jovan Siber, apotekar Klaudije Prikelmajer i profesor Đuro Kozarac. Članak ima za cilj da razjasni međusobne veze ovih ličnosti, koje su uticale na njihov dolazak sa teritorije Habzburške monarhije u Srbiju i Valjevo. Istovremeno, u radu je dodatna pažnja posvećena i poreklu lekarske porodice Siber, čiji je član bio Jovan Siber, i naknadnom dolasku u valjevski kraj drugih članova iste porodice, među kojima je bio i njegovog sinovac dr Stevan Siber, otac kasnijeg sanitetskog generala vojske Kraljevine Jugoslavije dr Đorđa Sibera, ali i Ema Siber, supruga Đure Kozarca.

Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!