ВестиИнформације

Добри односи са САД од изузетног значаја за Србију

[hr style=“double“]izvor:vlada.rs foto:foto N.Fifić[hr style=“double“]

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom, da su dve zemlje saglasne da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana najvažniji prioritet.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare, koja je održana u vili „Bokeljka“, rekao da jedino stabilnost obezbeđuje bolju ekonomiju, veći rast, više investicija i bolji izvoz.

Premijer je ocenio i da su bilateralni odnosi Srbije i SAD dobri, naglasivši da je za nas od izuzetnog značaja da imamo odlične odnose sa tom zemljom.

On je takođe naveo da je svog sagovornika obavestio o posledicama mogućeg izbora Ramuša Haradinaja za premijera Kosova, uz napomenu da nemaju iste poglede po pitanju Kosova i Metohije.

Vučić je izrazio zahvalnost SAD na ponašanju Kfora i prisustvu američkih vojnika na Kosmetu, zbog kojeg se srpsko stanovništvo južno od Ibra oseća sigurnije, kao i na reakcijama SAD na pokušaj formiranja vojske Kosova.

Premijer je istakao i da će Srbija biti posvećena dijalogu i razgovoru s predstavnicima kosovskih Albanaca, podsetivši na to da je Hojt Ji pomagao u više navrata prilikom otvaranja pojedinih poglavlja i sprovođenja dogovora sa kosovskim Albancima.

Teško da bismo postigli neke važne dogovore bez njegove pomoći. Američkoj administraciji sam zahvalan na podsticanju i očuvanju mira u regionu, naglasio je on.

Vučić je ukazao i na podršku koju SAD pružaju evropskim integracijama Srbije, kao i na činjenicu da naša zemlja ima nedvosmislenu želju da ne pripada nijednom vojnom bloku.

Vučić je ovom prilikom uputio molbu svom sagovorniku da utiče na to da još više američkih investitora dolazi u našu zemlju, poput kompanije „Ametek“.

Ako bi se to nastavilo, to bi bio najbolji način za pravljenje odličnih odnosa između Srbije i SAD u budućnosti, naglasio je on.

Hojt Ji je čestitao Vučiću na izboru za predsednika Srbije, ističući da je to veoma važno jer mu daje još jači mandat da nastavi reforme i približi Srbiju njenom cilju, a to je punopravno članstvo u EU.

On je takođe preneo Vučiću poziv američkog potpredsednika Majkla Pensa da poseti SAD u narednih nekoliko meseci.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja je naveo i da rezultat Vučića na predsedničkim izborima pokazuje njegov uspeh u svemu što je do sada učinio na mnogim područjima.

Takođe, on je rekao da je Vučić tim radom privukao mnogo investicija u Srbiju, što je omogućilo otvaranje novih radnih mesta, i izneo uverenje da će daljim angažovanjem pomoći da Srbija ima sve veći standard.

Ji je potvrdio da SAD ostaju odlučne u tome da pruže pomoć Srbiji, koliko god je to u njihovoj moći, da ostvari svoj cilj u ekonomskom smislu, ali i u nastavku evropskih integracija.

Kada je reč o regionu, on je dodao da su na današnjem sastanku razmenjena mišljenja o različitim pitanjima i izazovima, kao i o načinu na koji Srbija, SAD i ostali partneri mogu da pomognu čitavom regionu da krene napred i postane uspešniji, stabilniji i integralan deo EU i evroatlantskih institucija.

Da bude region koji je oslobođen korupcije, trgovine drogom, kriminala, koji je u mogućnosti da privuče sve više investicija, što će otvoriti nova radna mesta, rekao je Ji.

Prema njegovim rečima, bilo je reči i o nastavku dijaloga između država zapadnog Balkana, uključujući i proces pomirenja.

Ali ne samo pomirenja, već i saradnje na praktičnom nivou, poput ekonomskih pitanja, bezbednosti, borbe protiv kriminala, terorizma, odnosno o svim područjima saradnje, koja može da bude još snažnija, rekao je Ji.

Razgovarano je i o nastavku dijaloga i normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, dodao je američki diplomata, izrazivši zadovoljstvo zbog toga što SAD mogu da pomognu u tom procesu, kao i u procesu pomirenja i saradnje u regionu.

Uspon
Back to top button