Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiPolitika

Ðorđević: Iskorenićemo rad na crno

U 2019. godini biće nastavljena odlučna borba protiv sive ekonomije i rada na crno i u njoj neće biti povlašćenih, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Ðorđević.

Naveo  je da je u 2018. obavljeno više od 70.000 inspekcijskih nadzora, što je do sada maksimum.Na konferenciji povodom završetka projekta „Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno“, Ðorđević je rekao da je zadovoljan radom inspekcije i dodao da je u 2018. bilo za 17 odsto manje zatečenih radnika na crno nego u 2017, mada je i dalje njihov broj veliki.

Poručio je da je u 2018. započeta odlučujuća borba protiv sive ekonomije i iskorenjivanja rada na crno i da će ona biti nastavljena.

Ðorđević je rekao da je u 2017. obavljeno 50.000 nadzora, u 2018. godini 70.0000, te da jača svest i kod radnika i kod poslodavaca o potrebi iskorenjivanja rada na crno.

„Zajedno s Ministarstvom finansija moramo da se pozabavimo činjenicom da poslodavac krši zakon isplatom dela plate na ruke. Obećavam građanima da će Vlada i Ministarstvo nastaviti s borbom protiv rada na crno i sive ekonomije i da u toj borbi neće biti povlašćenih“, istakao je ministar.

Dodao je da svi oni koji se pozovu na bilo koga kako bi izbegli poštovanje zakona moraju da budu maksimalno kažnjeni.

Koliko su truda uložili inspektori, naveo je Ðorđević, vidi se u činjenici da je u 2018. obavljeno više od 70.000 nadzora, što je za 38 odsto više nego u 2017. godini, koja je bila maksimum kada je reč o inspekcijskom nadzoru.

Prijave, uključujući i one anonimne, doprinele su da skoro 90 odsto zatečenih radnika na crno dobije stalan posao, navodi ministar.

Ukazao je na to da je od rada na crno na gubitku ne samo država nego prvenstveno radnici i poslodavci koji rade u skladu sa zakonom za razliku od onih koji su se, dodaje, drznuli da radnicima uskrate njihova prava na dostojanstven rad, socijalnu sigurnost i zdravstveno i penzijsko osiguranje.

„Moramo da edukujemo naše radnike. Imali smo situacije da smo zaticali da su ljudi bežali što imamo i snimljeno, kao i radnike starije od 50 godina koji rade preko Omladinske“, rekao je Ðorđević.

On je rekao da se danas završava projekat započet s Norveškom za koji kaže da je dao rezultat, te zahvalio norveškom ambasadoru Arneu Sanesu Bjornstadu što je prepoznao važnost tog projekta.

„Zajednički cilj je da iskorenimo sivu ekonomiju i rad na crno, Verujem da ćemo u ovoj godini to i uspeti i da će rada na crno biti mnogo manje“, rekao je Ðorđević, koji je zahvalio i inspektorima na požrtvovanom radu.

Naveo je da će se nastojati da se unaprede materijalni položaj, uslovi rada i efikasnost rada inspektora, o kojima se, kaže, u prethodnim godinama i decenjama malo vodilo računa, te da treba shvatiti važnost rada svih inspekcija.

Podsetio je i da je Ministarstvo zajedno sa Vladom i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu pokrenulo veliki projekat e-inspektor.

„U fazi smo implementacije, očekujem da će u bliskoj budućnosti zaživeti i da će sve inskepcije biti na jednom mestu“, rekao je Ðorđević.

Oznake
Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!