Вести

EU preuzima finansiranje Naučnog parka u Beogradu

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel najavila je da će od sledeće godine Evropska unija preuzeti finansiranje Naučno-tehnološkog parka u Beogradu u iznosu od 1,5 miliona evra, koje je do sada finansirala Vlada Švajcarske.

Marija Gabrijel je nakon obilaska Naučno-tehnološkog parka, koji je obišla u društvu premijerke Ane Brnabić, minstrke za evropske integracije Jadranke Joksimović, šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija, istakla da je impresionirana radom Parka, mladim ljudima i njihovim idejama.

„Veoma sam impresionirana onime čime sam videla danas u Naučno-tehnološkom parku i mnogo članice EU nemaju ono što vi imate ovde“, rekla je Gabrijel.

Istakla je da je Srbija na pravi način iskoristila sredstva iz bespovratnih fondova EU i da se to može videti jer su je dočekali mladi, talentovani ljudi koji su svoje ideje pretvorili u proizvode i usluge koje danas prodaju.

„Ovo je sjajan pokazatelj uspeha koji Srbija aktivno ulaže u domenu nauke i tehnologije i istovremeno je uspeh Srbije i uspeh EU. Nadam se da ćemo da nastavimo da sarađujemo i rastemo zajedno u duhu patnerstva“, istakla je Gabrijel.

Navela je da su neki od konkretnih rezultata koji su postignuti u Parku – 17 kompanija koje su ostvarile dobit prodajom proizvoda i usluga, devet kompanija koje su uspostavile međunarodnu saradnju, dve kompanije koje su obezbedile distributere za američko tržište, kao i da u Načno-tehnološkom parku danas radi 1000 ljudi.

„Drago mi je da sam videla sjajne primere, vi radite ne samo na idejama, već i te ideje realizujete u stvarnost. Videli smo kako sve te usluge koje nudite mogu da pomognu građanima, poljoprivrednicima, privredi, kao i da digitalizacija može da pomogne tradicionalnim i modernim sektorima“, podvukla je Gabrijel.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je trenutno u procesu javna rasprava oko Zakona o Fondu za nauku, te da očekuje da će on proći Skupštinu do kraja godine i da će Srbija od 1. januara dobiti poseban Fond za nauku.

„Tako ćemo pored Inovacionog fonda imati još jedan fond za finansiranje nauke i tehnologije“, rekla je Brnabić.

Istakla je da je cilj države da tehnološki centri i startup kompanije postoje u svakom većem gradu u Srbiji i najavila da će povoljnim kreditom Evropske investicione banke (EBRD) od dodatnih 60 miliona evra biti proširen Naučno-tehnološki park, izgrađena nova zgrada u okviru Instituta za fiziku, nova zgrada FON-a, laboratorija za ETF.

„U Novom Sadu trenutno gradimo Naučno-tehnološki park od 29.000 kvadratnih metara. Nadam se da ćemo za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu u narednih nekoliko nedelja staviti kamen temeljac. Ono što vidimo danas u Beogradu, videćemo tokom narednih godina svuda u Srbiji“, najavila je Brnabić.

Zahvalila je EU i svim članicama na podršci, finansijskoj pomoći, jer, kaže, Srbija to sama nije mogla da ostvari.

Iz IPA fondova Srbija godišnje dobija 200 milona evra

U današnjem razgovoru sa komesarkom Marijom Gabrijel, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da Srbija iz IPA fondova godišnje dobije oko 200 miliona evra za projekte iz različitih delatnosti, a od 2013. godine namenjeno je 24 miliona evra za razvoj inovativnog preduzetništva.

Joksimović je podsetila da je 2016. sa kolegama iz Evropske komisije uspela da pregovara za još 20 miliona evra za startapove malih i srednjih preduzeća kroz garancijsku shemu za komercijalne kredite sa povoljnijim uslovima od tržišnih.

Joksimović je ocenila da su evropske integracije dale okvir za održivi razvoj Srbije, koji će omogućiti razvoj ne samo ove, već i budućih generacija.

Pravimo osnovu za održivi razvoj i moramo raditi na unapređenju lokalne infrastrukture, kroz izgradnju puteva, kanalizacione mreže i drugih elementarnih potreba koje ne smeju da budu pitanje 21. veka i dostojanstvenog života ljudi, rekla je ministarka.

„Zbog toga fondove moramo da koristimo za lokalnu infrastrukturu, ali i da ulažemo novac u ono što je oslonac razvoja današnjeg evropskog istraživačkog prostora, a to su inovacije“, naglasila je Joksimović.

Ministarka za evropske integracije kaže da Srbija trenutno pregovara za Paket 2018, koji će, objašnjava, postati dostupan za nekih godinu do godinu i po dana.

„Očekujem jedan značajniji paket sredstava za inovacionu delatnost i mislim da će biti realno oko sedam i po miliona evra iz EU, a oko dva i po miliona iz budžeta za razvoj ove delatnosti“, navodi Joksimović.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac kaže da je Fond od 2012. korisnik IPA fondova, te da su zahvaljujući tim sredstvima razvijeni prvi programi.

Podvukao je da je EU do sada uložila u Fond oko 14,5 miliona evra, a da je Vlada samo u prethodne dve godine dala 12,2 miliona evra.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/09/18/eu-preuzima-finansiranje-naucnog-parka-u-beogradu/

Uspon
Back to top button