Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeRegion

Gradnja deonice autoputa od Preljine do Požege sledeće godine

[hr style=”double”]izvor:srbija.gov.rs foto:screnshot[hr style=”double”]

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas u Pekingu, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, dva memoranduma o saradnji sa kineskom kompanijom “CBRC” za projekte ukupne vrednosti 2,5 milijardi evra.

Prvi je sporazum o izgradnji autoputa do granice sa Crnom Gorom na Koridoru 11, za deonice od Preljine do Požege i od Požege do Boljara, ukupne dužine od 140 kilometara. Prve procene govore da bi izgradnja ovih deonica koštala približno 2,1 milijadu evra.

Drugi je sporazum o gradnji jedne od najvažnijh saobraćajnica u Vojvodini, “Fruškogorskog koridora”, odnosno brze deonice od Novog Sada do Rume čiji je deo i tunel kroz Frušku goru. Dužina ove deonice je 123 kilometra, a procenjena vrednost oko 400 miliona evra.

Gradnja deonice autoputa od Preljine do Požege mogla bi da krene sledeće godine i to je jako značajna vest. Nakon potpisanog Memoranduma očekuje nas prikupljanje potrebne dokumentacije i to bismo mogli da završimo do kraja godine, istakla je Mihajlović nakon potpisivanja sporazuma.

Potpredsednik Vlade je istakla da će realizacija ovih projekata doneti i nove poslove za domaće kompanije, što i jeste jedan od glavnih zadataka Vlade Srbije, kao i premijera i budućeg predsednika Aleksandra Vučića.

Danas su u Pekingu i ministri prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i privrede Mladen Šarčević i Goran Knežević potpisali sporazume u oblasti obrazovanja i projekat o gradnji industrijskog parka u Beogradu.

Mihajlović je ranije danas govorila na međunarodnom Forumu “Pojas i put, međunarodna saradnja“, koji je oraganizovan pod pokroviteljstvom kineskog predsednika Si Đinpinga.

Ona je zajedno sa delegacijom Srbije prisustvovala i gala večeri i prijemu koji je priredio predsednik Narodne Republike Kine.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!