Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKulturaSport

Gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović otvorio je jubilarnu 50. smotru recitatora Srbije „Pesniče naroda mog“ koja počinje danas i trajaće tokom vikenda.

Gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović otvorio je jubilarnu 50. smotru recitatora Srbije „Pesniče naroda mog“ koja počinje danas i trajaće tokom vikenda. Učesnici se takmiče u tri kategorije, mlađi uzrast od 1. do 4. razreda osnovne škole,  srednji uzrast od 5. do 8. razreda osnovne škole i u starijem uzrastu takmiče se srednjoškolci.

Gradonačelnik je poželeo dobrodošlicu takmičarim iz cele Srbije: „Poštovana deco, poštovani prijatelji i  dragi gosti dobro došli u Valjevo, grad velikih pesnika i grad o kome su veliki pesnici pisali. Pre svega mislim na Desanku Maksimović, koja je iz ovog kraja upisala sebe u besmrtne, kao i na Matiju Bećković koji je baš u ovom gradu napisao jednu od svojih najpoznatijih pesama. Velika je stvar  da negujete srpski jezik, da ga čuvate i da ga koristite onako kako treba i gde treba. Jedan od najvećih državnika prošlog veka Vinston Čerčil, četrdesetih godina kada je Britanija bila na kolenima i kada je trebao da izađe pred britanski parlament da ih ubedi da nastave rat sa Nemačkom i da podrže britanske napore rekao je da će koristiti svoje najbolje oružje – engleski jezik. Zato koristite srpski jezik kao svoje najbolje oružje onda, kada i gde vam to odgovara. Srećno!“

Smotru recitatora „Pesniče naroda mog“ organizuju Savez amatera Srbije i Centar za kulturu Valjevo.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!