Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeSport

Gradonačelnik Valjeva primio Anatolija Karpova

Valjevski šahovski klub „Sveti Nikolaj“ obeležava sedam decenija postojanja i 138 godina igranja ovog sporta u gradu na Kolubari. Tim povodom je i priređen prijem za ruskog velemajstora i počasnog građanina Valjeva Anatolija Karpova. Gostima je poželeo dobrodošlicu gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Anatolija Karpova i gradonačelnik dr.Slobodan Gvozdenović

„Veliko je zadovoljstvo da kao gradonačelnik Valjeva pozdravim prvaka sveta gospodina Anatolija Karpova koji je mnogim mladim šahistima bio uzor i Valjevo kao grad šaha srdačno ga dočekuje i želi mu dobrodošlicu i prijatan boravak u našem gradu. Kada sam rekao da je Valjevo grad šaha polazim od toga da grad na Kolubari ima dva šahovska kluba u prvoj ligi Srbije, da je Valjevo grad u kome su gostovala dva svetska prvaka, pored gospodina Karpova ovde je krajem pedesetih bio Tigran Petrosjan. Zaista je za jedan značajan grad u Srbiji, koji je pisao srpsku šahovsku istoriju, velika čast i zadovoljstvo. Lično sam jako srećan što je Karpov tu, jer je i moj otac bio poznati šahista i predsednik  Šahovskog saveza Srbije jedno vreme. Ja nisam igrao šah, više sam voleo tenis, ali savakako sam odrastao u šah klubu gledajući mog oca i mnogo poznatih šahista koji su u to vreme u bivšoj Jugoslaviji igrali  Drugu ligu pa Kvalitetnu ligu a pedesetih godina i Prvu ligu kada je valjevski šah klub bio među osam najboljih klubova u Jugoslaviji. Šah u Valjevu je jedan od najkvalitetnijih sportova u ovom gradu. VŠ „Sveti Nikolaj“ je bio dva puta prvak Srbije, jedne godine u Novom Sadu igrao je Ligu Evrope i zauzeo visoko mesto među evropskim klubovima. Kao gradonačelnik učiniću sve da šahovski klub za dve do tri godine bude i prvak Evrope“, istakao je gradonačelnik Gvozdenović.

Prof. dr Boško Đukanović jedan od zaslužnijih za dolazak Anatolija Karpova rekao je da je šah religija najbliža pravoslavlju i da se šah u Valjevu igra impozantnih 138 godina.

„ Karpov je počasni građanin grada Valjeva, i član je našeg kluba „Sveti Nikolaj“ na veliko zadovoljstvo i ponos. On je naša podrška i veliki prijatelj Srbije. Sutra će igrati simultanku sa poznatim ličnostima Srbije i Valjeva. Hvala gradu Valjevu što je sve ovo podržao i finansijski i moralno. Ja sam dosta učestvovao u organizaciji i mislim da će ova manifestacija biti jako lepo odrađena uz sutrašnji rok koncert za našu valjevsku decu, što je jako lepa priča. Za naš klub igraju vrhunski svetski šahisti i nadam se da ćemo konačno osvojiti prvenstvo Evrope. Veliku zahvalnost odajemo i gradonačelniku dr Slobodanu Gvozdenoviću koji je prepoznao sebe u svome ocu, koji je bio antologijska ličnost valjevskog šaha  i zajedno gajimo ambicije za prvenstvo Evrope.“, istakao je u svom obraćanju prof. dr Boško Đukanović.

„ Zahvalan sam što sam ponovo u Valjevu, gde postoji šahovska tradicija i dobar šahovski tim i sve to traje mnogo godina kao i naše prijateljatvo. Puno puta sam bio u Valjevu, ne mogu čak ni da prebrojim. Bio sam 16 puta svetski prvak, osam puta sam pokazao lični rezultata a osam u timu. Prvi put sam postao pobednik u Jugoslaviji, u Skoplju na Olimpijadi 1972. godine, kada je tim Sovjetskog saveza prvi put sleteo na srpsko tlo. Šah ima svoju veliku istoriju, podsetiću na Svetozara Gligorića velikog šahistu koji je dosta doprineo razvoju šaha posle Drugog svetskog rata, kao i na  prvog svetskog šamipiona Borislava Ivkova sa kojim sam u Karakasu igrao 1970. godine i od tada sam se sreo sa mnogim šahistima Jugoslavije. Takođe sam u kontaktu i sa šahistom Ljubomirom Ljubojevićem. Ako pričamo o planovima, trenutno smo u pregovorima sa poznatim šahistima da ojačamo naš tim i nadam se da ćemo u tome i uspeti. Imamo šanse da se borimo za zvanje najboljeg tima Evrope i na sve to gledam optimistički. Sve što smo počeli u Valjevu, rad sa mladim šahistima mora da potraje i mislim da moramo aktivnije raditi na programu razvoja šaha u školama. Želim da kažem da komšije Srbije imaju pozitivne rezultate i postoje programi koji traju već neko vreme. U Rumuniji ima više od 1000 škola gde se igra šah. Ove godine sam bio i u Bugarskoj i potpisao sam sporazum da sledeće godine počnemo da učimo bugarsku decu u Sofiji šahu. Takođe sam bio u Bratislavi i tamo smo krenuli federalni program  šahovskog sporta. Moram da kažem da mi u Srbiji dugo pričamo o tome i da smo pioniri tog programa i nadam se da će i Srbija napraviti taj korak ka povećanju broja škola šaha“, istakao je svetski šampion Karpov.

Oznake
Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!