Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeSport

Gradovi su i za pešake – poruka promotivne akcije „KORAKOM KROZ GRAD“

U okviru međunarodnog projekta „City Walk“ grad Valjevo je u subotu 27. aprila 2019. godine organizovao promotivnu akciju „Korakom kroz grad“, koja je bila posvećena promociji pešaka, hodanja, pešačenja i zdravih stilova života. Okupilo se preko 80 učesnika: članova planinarskih društava „Povlen“ i „Magleš“, kao i građana koji su se odazvali pozivu, među njima i deca iz privatne školice „Edukativa“ sa svojim nastavnicima. Uprkos povremenoj kiši, a na kraju i pljusku, svi učesnici su prošetali od Centra za kulturu, preko parka na Jadru, a zatim po parku Pećina. Posle hodanja parkom, organizovano je druženje i nagradna igra, u kojoj su podeljeni rančevi, kabanice, kačketi, torbice i druga oprema potrebna ljubiteljima kretanja i pešačenja.

„Cilj akcije je promocija održive urbane mobilnosti, danas prvenstveno hodanja, promocija zdravih stilova života i zdravog duha. Ključne poruke današnje akcije su: manje automobila na ulicama, više pešaka; učinimo grad dostupnijim i pristupačnijim za pešake; više prostora i bolji uslovi za bezbedan i ugodan boravak i kretanje za pešake; gradovi su za ljude; hodanje je zdravo; hodanje je jedna od najboljih navika koju možete da usvojite, a pritom može biti i zabavno. U tome nam može pomoći i aplikacija za mobilne uređaje nastala u okviru projekta, pod nazivom Walk’n’ Smile, prevedena je na srpski i zastupljeno je i Valjevo“, izjavio je koordinator projekta Nenad Branković iz Gradske uprave Valjevo.

Dragan Pantelić iz PSD „Magleš“ poručio je sugrađanima da je šetnja i pešačenje jednako zdravlje. „Na to pomislimo tek kada nam stignu rezultati od lekara, pa se onda setimo da bismo mogli uraditi nešto po tom pitanju. Pravi sam primer za to jer sam upravo zbog zdravlja krenuo da se aktivno bavim pešačenjem. Naše društvo svake nedelje ima akciju u kojoj pešačimo 15 do 20 kilometara. Uživamo u prirodi, družimo se i smejemo.“ Milan Stojanac, predstavnik Planinarskog kluba „Povlen“ istakao je da oni podržavaju sve ovakve aktivnosti, koje su u duhu planinara, promocije hodanja i zdravijeg načina života. Centar za obrazovanje „Edukativa“ takođe se organizovano pridružio šetnji sa svojim najmlađim polaznicima, s obzirom da povremeno organizuje izlete i sportske dane za decu.

Branković je najavio da će centralna manifestacija projekta pod nazivom „Kreći se“ biti organizovana krajem maja, sa većim brojem učesnika i trajanjem od nekoliko sati. Predstavljaće paradu biciklista, pešaka, sportskih klubova, udruženja rekreativaca, zdravih stilova života, zdravog tela i duha, čime bi bila poslata još jača poruka našim sugrađanima na sve spomenute teme, kojima se projekat „City Walk“ bavi.

Grad Valjevo je jedan od 17 partnera iz devet zemalja koji su uključeni u projekat „City Walk–Gradovi za pešake“, koji se realizuje u okviru Inter-regionalnog dunavskog transnacionalnog programa, podržanog od Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Projekat sprovodi konzorcijum od 17 partnera iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Češke Republike, Austrije i Srbije, sa namerom uspostavljanja i širenja pešačkih zona, pešačkog i biciklističkog saobraćaja u gradovima dunavskog regiona. Projekat pomaže gradovima da smanje emisiju izduvnih gasova i buku, postanu bezbednija i bolja mesta za život, da povećavaju ulogu aktivnog transporta poput hodanja i prevoza biciklom. Projekta takođe promoviše zdrave stilove života.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!