Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiHronika

Gromovi tuku nemilosrdno: Izgorele dve kuće u Ivanjici, jedan od vlasnika dobio opekotine po licu

[hr style=”double”]izvor:kurir foto:Tanjug/Irfan Ličina[hr style=”double”]

U sredu veče stradalo je domaćinstvo Blagomira Lukovića iz sela Gleđica a u petak oko 19 časova i stara kuća Radisava Milićevića iz Đurđeve gore. Samo zahvaljujući požrtvovanju ukućana i komšija sprečeno je da se vatrena stihija kod Milićevića proširi na obližnju šumu, novu kuću, sušaru i ostale objekte u okolini.

Gaseći požar Milićević je zadobio opekotine po licu, ali za njih, kako kaže, ne mari samo kad su sprečili štetu većih razmera.

Sedeli smo u novoj kući i čuo sam kada je nešto puklo. Pogledao sam u pravcu tog praska i video da gori krov od drvene kuće. Na metar je šuma, nova kuća pored, tu je sušara, u objektu koji gori je bure sa naftom, rakija, košnice, i gomila stvari. Nisam puno razmišljao istrčao sam i počeo da bacam vodu kako bih sprečio da se požar proširi. Dojurio je komšija Jezdimir Strugarević, nedugo zatim njegov brat Raško, zajedno smo gasili samo da lokalizujemo požar. Bilo je jasno da će objekat izgoreti i sve što je u njemu, ali da bar ne uhvati šumu i druge gradjevenine u okoline, to bi bila katastrofa – priča Radisav.

Komšija Jezdimir prvi je pritekao u pomoć. Kaže, u tom trenutku nisu puno razmišljali o opasnosti, samo su gledali da ugase požar.

– Bukvalo se moralo reagovati u trenutku inače plamen zahvati šumu i sve u okolini, ko zna šta bi bilo. U kući je bilo bure puno nafte, nismo mogli da priđemo a ja sam samo bacao vodu na njega da ne bi ekslodiralo. Čujem lepo kako vri nafta unutra, i na kraju, Bogu hvala, izbi samo čep na buretu i izbegosmo eksploziju. Čovek trezveno tek sad razmišlja, a u tom trenutku smo grabili samo da ugasimo požar – priča Jezdimir.

Dešavala su se i gora nevremena od onog juče, svedoči gazda Radisav, ali nikada grom nije gađao ni blizu.

Ovo je prosto neverovatno, sve se dešavalo u sekundama, prasak i ogroman plamen izbi iz krova. A nema električnih instalacija da bi one bile uzrok požara. Uglavnom sve je otišlo, nameštaj, drvenarija, košnice za pčele koje sam tu privremeno ostavio, kazan za rakiju i sve što je bilo unutra. Ostalo zgarište. Teši me samo da niko nije stradao – priča još uvek potrešen Radisav Milićević.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!