Вести

Italija: Devet žrtava nevremena

Broj stradalih u nevremenu koje je u poslednja dva dana pogodilo Italiju porastao je na devet osoba, javlja Ansa.

Navodi se da su danas registrovane tri nove žrtve snažnih vetrova i obilnih padavina nakon kojih su usledile poplave.

U gradiću Dimaro u regionu Trentino-Alto Adiđe (Južni Tirol) na severu Italije u poplavama je stradala žena, dok je vatrogasac volonter poginuo prilikom obrušavanja drveta prilikom intervencije u mestu San Martino u istom regionu, a u Katoliki na obali Jadranskog mora u regionu Emilija-Romanja 63-godišnji kajt-surfer stradao je kada ga je jak vetar bacio na stene.

Mediji prenose da je u šest italijanskih regiona proglašen crveni meteoalarm zbog vetrova i obilnih kiša, a najugroženije su Lombardija, Veneto, Ligurija i Abruco.

U mnogim je italijanskim gradovima obustavljena je nastava u školama, uključujući Rim i Napulj.

Iz Venecije, uprkos značajnom povećanju nivoa mora, železnički saobraćaj ide normalno ka ostalim delovima zemlje.

Jedinica italijanske vojske iz grada Trento na severu zemlje mobilisana je kako bi pružila pomoć regionu Veneto, pogođenom teškim nevremenom za poslednjih 48 časova i od sutra će započeti operacije na području najugroženije provincije Beluno, navodi Ansa.

Italijanska agencija navodi da su istovremeno aktivirane jedinice Civilne zaštite iz pokrajina Lombardija, Marke, Pijemont i Emilija-Romanja.

To je ishod videokonferencije koji je Krizni štab Veneta održao sinoć sa nacionalnim Odsekom za civilnu zaštitu i vlastima drugih italijanskih regiona.

Ansa navodi da i dalje postoji opasnost od poplave zbog mogućnosti izlivanja reke Pjave koja se blizu Venecije uliva u Jadransko more, prema poslednjim podacima nosi između 2.200 i 2.500 kubnih metara vode u sekundi.

Centar za plimu gradskih vlasti Venecije objavio je, s druge strane, da se situacija u tom gradu poboljšava kada je u pitanju porast nivoa vode, pošto se danas i sutra predviđa umerena plima. Ona bi trebalo da nivo vode poveća za najviše 110 centimetara.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

https://info24.rs/2018/10/30/italija-devet-zrtava-nevremena/

Uspon
Back to top button