ВестиКултура

Izlozba i promocija knjige Dejana Bogojevica u Crnoj Gori

Dejan Bogojević, multimedijalni umetnik iz Valjeva, nedavno se predstavio  crnogorskoj publici – 63. po redu, samostalnom likovnom izložbom i promocijom knjige „Močvare, čekrk“. Organizatori ove autorske večeri su bili  Udruženje umjetnika „Vizija“ i KIC Zeta iz Golubovaca (Podgorica). Program je održan u ponedeljak, 9. jula 2018. godine u Maloj sali KIC-a, u  Golubovcima, sa početkom u 20 sati.

Izložba pod nazivom „Vlažno oko“ je mala retrospektiva Bogojevićevih radova, koju čine slike, stripovi, vizuelne pesme, fotografije i mail-art.

U katalogu koji prati izložbu, Aleksandar Limarev, vizuelni pesnik iz Rusije, između ostalog piše: „Dejan Bogojević je, bez preterivanja, svestrani umetnik. Moderna umetnost i književnost su sfere njegovog profesionalnog interesa i kreativnog stvaralaštva. NJegovo eksperimentisanje poetskom formom se bazira na dubokom razumevanju glavnih principa klasične evropske avangardne poezije s početka dvadesetog veka. To je jedinstvena kombinacija klasične avangardne poezije i umetnikovih pažljivih, nedestruktivnih, inovativnih metoda koje rađaju umetnikov originalni stil. NJegova umetnička dela su sveža, puna humora i samoironije, lakonske po formi i duboke po sadržaju, reflektuju njegovo znanje, osećajnost, iskustvo, marljivost.“

Izložbu je otvorio akdemski slikar Dragoljub Bato Brajović.

U drugom delu večeri priređena je promocija najnovije knjige „Močvare, čekrk“, objavljene ove godine u izdanju beogradske Prosvete. O knjizi i književnom opusu umetnika govorila je Slavka Klikovac, pesnikinja i slikarka. Bogojevićevu poeziju je nadahnuto govorila Kristina Radović.

Na kraju se brojnoj publici obratio i sam autor govoreći o svom pesnišvu, radu na antologijama, projektima, slikarstvu i drugim temama vezanim za njegov dugogodišnji rad u sferi umetnosti.

Uspon
Back to top button