ВестиИнформацијеКултура

Izložba slika i crteža akademika Miodraga Miće Popovića Trnavcu

U sredu, 18. aprila 2018. godine u 19 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ u Valjevu, biće otvorena izložba slika i crteža akademika Miodraga Miće Popovića, jednog od najznačajnijih i najintrigantnijih umetnika XX veka u Srbiji.

Pred publikom će se naći 16 slika rađenih uljem na platnu ili kombinovanom tehnikom i dva crteža, nastalih u periodu od 1936. do 1989. godine. Tu je i portret našeg slavnog umetnika koji je naslikala njegova supruga, slikarka, Vera Božičković Popović. Izložena dela predstavljaju retrospektivu Mićinog celokupnog umetničkog delovanja i stvaranja, od poetskog intimizma i građanskog realizma, preko ekspresionizma do stila inspirsanog našim srednjovekovnim freskama i folklorom, enformela, da bi se 70-tih godina dvadesetog veka ponovo vratio realizmu reko figuralnog slikarstva i mrtve prirode. Hronološki prva slika „Čukundedina kuća u Loznici“ nastala je kada je Mića imao samo trinaest godina i ne pripada periodu njegovog profesionalnog bavljenja slikarstvom, ali je važna jer pokazuje njegov veliki umetnički talenat.

Slikar i akademik, ali i scenograf, reditelj i književnik, Mića Popović, rođen je 1923. godine u Loznici. Bio je deo one sjajne generacije intelektualaca, o kojoj i danas govorimo kada želimo da ukažemo na visoke domete srpske kulture: Kosa Bokšan, Petar Omčikus, Vera Božičković, Mileta Andrejević, Bata Mihajlović, Borislav Mihajlović Mihiz, Pavle Ivić, Mihailo Đurić, Dejan Medaković i drugi…Ovi, tada mladi ljudi, od početka su pružili duhovni i umetnički otpor krutim i ispraznim društvenim normama u posleratnom Beogradu i Jugoslaviji, kao i sivilu, nemaštovitosti i osrednjosti u umetnosti tog vremena.

Uprkos upornim i „maštovitim“ represijama države, ova grupa umetnika je opstala, slikala, pisala, stasavala u svakom pogledu, rasla…Tako je i prva samostalna izložba Miće Popovića, 1950. godine u Paviljonu na Kalemegdanu, gde je bilo izloženo 160 radova, naišla na sjajan prijem javnosti. To će biti skoro kao pravilo u Mićinom stvaralaštvu – država ga je ignorisala, javnost duboko poštovala njegovo delo. Umetničko i ljudsko. Izložbu u SANU 1980. godine posetilo je 500.000 gledalaca. „To je bio svojevrsni referendum o tome šta umetnost treba i može sa znači“ rekao je Mića.

U svom dugom slikarskom veku Mića Popović je uradio veliki broj slika i crteža. Za svaku sliku se dugo i opsežno pripremao i radio po nekoliko crteža, smatrajući da slika nikada nije definitivno završena i da se na njoj uvek može ponovo raditi. Na isti način odnosio se prema svakom svom umetničkom čedu, bilo da se radi o filmu, pozorištu, eseju, pa su zato dometi njegove umetnosti vrlo visoki i kao takvi će ostati i u budućnosti da svedoče o „antičkom heroju u olovna vremena“. Ova izložba je realizovana zahvaljući Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice u okviru koga se nalazi Legat našeg slavnog umetnika.

Izložba će biti otvorena do 16. maja 2018. godine.

Uspon
Back to top button