Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Izložba „Tamo daleko“ i u Banja Luci

Izložba ”TAMO DALEKO 1918-2018” postavljena je juče u Banskom dvoru u Banja Luci,  u organizaciji Kluba Ars Nova, grada Banja Luke i grada Valjeva.

Postavka je u sklopu svečanog obeležavanja godišnjice pobede Srpske vojske u Velikom ratu i u susret godišnjici oslobođenja Banja Luke 21. novembra 1918. godine. Nekoliko dana posle oslobođenja 27. novembra Banjalučka regija proglašava direktno ujedinjenje sa kraljevinom Srbijom i biva njen integralni deo sve do proglašenja Kraljevine SHS i nestanka kraljevine Srbije sa političke mape sveta 1. decembra 1918. godine.

Ova izložba postavljena je svečano 15. septembra 2018. godine, na dan početka proboja Solunskog fronta, istovremeno u Herceg Novom,  Valjevu, na Floridi i  Ohaju, i tako počela obilazak svih srpskih i svetskih gradova u kojima žive potomci slavnih ratnika i naših saveznika. Do sada je imala preko 60 postavki u našim konzulatima, pravoslavnim hramovima, vojnim i društvenim ustanovama.

Izložba je bila postavljena i u Vašingtonu u sklopu svečanog obeležavanja 100 godina od podizanja zastave kraljevine Srbije na Beloj kući, a njeno dalje predstavljanje nastaviće se u narednom periodu širom regiona i sveta – gde god živi naš narod.

Mnogi posetioci će se po prvi put upoznati sa podacima koji su u mnogo čemu jedinstveni i neobični. Cilj izložbe je da se, pre svega srpski narod, a zatim šira međunarodna javnost, ponovo upozna i zainteresuje za sudbinu slavnih srpskih predaka, da u ime njihove žrtve sačuva dostojanstveno sećanje na prikazane događaje.

Izložba u Banja Luci je deo projekta koji realizuje Klub Ars Nova pod nazivom – „Upoznajmo se, povežimo i sarađujmo“, uz podršku Uprave za dijasporu.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!