ВестиПолитика

Измишљање, лагање и клеветање је њихов начин борбе.“Снс је с друге стране, рад, поштење и резултати су јасно видљиви!

Поводом објављеног чланка на порталу „Колубарске.рс“, под називом “Бежање од новинара, лажи и маркетинг“, који се своди како примећујемо на манипулацију чињеницама, пристрасно извештавање и бесраман напад, оптужбе и омаловажавање председника Републике Србије, премијерке Србије, министара у Влади Републике Србије, као и локалне власти у Ваљеву и Српске напредне странке.

Имамо потребу да због овдашње јавности разјаснимо неке чињенице и тиме прекинемо даља спиновања којима је овај портал пословично склон, бар када је у питању деловање највеће политичке странке у Србији.

Правило је да у јавном разговору, нарочито ако се он води са представницима власти, код новинара доминира конвенционалност, а управо конвенционалност је најважнија мера укуса, али и смисла размене информација.

Међутим, “пискарање”, поменутог портала сведено је на лични обрачун, уз говор мржње, нетрпељивост и цинизам без иоле достојанства.

Тешко је очекивати да овакав јавни говор буде инспирисан моралним кодексима и културом јавног говора. Оваквом начину “пискарања” највећи проблем је што им управо аргументи недостају, у којима је фабриковање истине кроз замену теза и пласирање полуинформација одавно постала пракса.

Колико је овом порталу страно новинарство и објективно извештавање говори чињеница да се у јавност пласирају искључиво саопштења појединих опозиционих странака, док се саопштења Српске напредне странке не објављују. Али не замерамо, нема ни потребе, знамо да истина највише боли.

Манипулисање чињеницама се не појављује случајно, то је најчешће резултат свесне намере да се изгради неистинита прича, али је и резултат непознавања материје о којој се пише.

Конструкција друштвене стварности појединца, а не објективно примљене информације, може утицати на његово понашање у друштву.

Према томе, когнитивне пристрасности могу понекад довести до непрецизне процене, нелогичне интерпретације тј. оно што је опште познато као ирационалност, поредећи себе са Танјугом, умишљајући да ниједан догађај у граду, па ни конференција за новинаре не би требало да се одржи без присуства овог изузетно значајног портала и високоумних питања.

Уверења код људи да их просечна интелигенција или чак нетачне претпоставке од којих полазе чине подесним да говоре о неком проблему, карактеристична је за људе који мисле да су у нечему били ускраћени у животу, па такви стигну у новине – и почну да прогоне све редом, да проналазе у сваком човеку оно што је најгоре у њему, да у свему виде аферу, да у свему виде злу намеру.

Међутим, новинарство даје велике могућности, не бисмо рекли да даје моћ, али даје велике шансе да се ствари виде на различите начине.

Важно је знати да нису сви објављени текстови заправо новинарски. Њихова водиља је да је боље покренути лавину лажних вести само да се не би рекла истина. Оно што је забрињавајуће је да су те лажи кобне, јер је улога одговорног новинара препуштена шарлатанима, који немају осећаја гриже савести према обмани народа. Стога, ти исти “квазиновинари” су плаћени за своје лажи, клевете, нељудскост и мржњу, како би ширили терор над онима који нису истог мишљења.

Градски одбор Српске напредне странке Ваљево, најоштрије осуђује прљаву кампању која се води против Градске управе Ваљева, кроз наручене и злонамерне текстове.

Спиновање и пласирање измишљених вести, као и стављање реалних личности у негативан и лажан контекст, јасан је покушај политизације институција локалне самоуправе и то управо од стране оних, који не само да ништа нису дали овом граду, већ су га уназадили продавајући маглу. Након 2000 – те уништена су сва предузећа која су вредела у Ваљеву, али појединци носталгично пишу о том периоду, као времену благостања.

Јасно је да је измишљање, лагање и клеветање њихов начин борбе. Начин Српске напредне странке је с друге стране, рад, поштење и резултати, који су у Ваљеву јасно видљиви.

Зато тајкунима и њиховим медијима поручујемо да народ зна ко ради за његову добробит, а зна и ко лаже из беса, немоћи и пакости.

 

Градски одбор Српске напредне странке Ваљево

Uspon
Back to top button