Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Javna prezentacija planskog dokumenta deonice puta od Iverka do Nepričave

Danas je u sali Gradske uprave Valjevo održana javna prezentacija planskog dokumenta i javni uvid plana deonice puta od Iverka do Nepričave. Na prezentaciji su govorili Đorđe Milić iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Miroslav Marić – Institut za puteve, dr Nebojša Stefanović iz Instututa za arhitekturu i urbanizam Srbije i Jelena Kojić iz Predsedništva Srbije.

Ministarstvo je formiralo radnu grupu koja će pratiti radove ove deonice. Podsećamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u avgustu ove godine još jednom ponovio obećanje da će Valjevo dobiti novu saobraćajnicu i u skladu sa dogovorenom dinamikom ovih dana počinje i izrada prostornog plana, najvažnijeg strateškog dokumenta za razvoj Republike Srbije.

Iz Instituta za puteve i Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije kažu da saobraćajnica deluje dosta jednostavno, ali je bilo komplikovano raditi na idejdnom rešenju i planu, naročito zbog severne strane na kojoj sve vreme od Lajkovca ide put i železnička pruga, gde su morali da prate sva ograničenja koja su postavljena na severnoj strani, kao i južna strana gde je reka Kolubara, koja je vrlo problematična što se tiče poplava.

Po rečima dr Nebojše Stefanovića iz Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije, predviđena je saobraćajnica od 17 kilometara. Postoji 116 ukrštanja sa postojećom planiranom infrastrukturom, 12 ukrštanja sa duplom mrežom – nadvožnjaci, podvožnjaci i 20 planiranih regulacija na rečnim tokovima. Put je projektovan za računsku brzinu od 100 kilometara na sat, a  na čitavoj deonici je planirana jedna petlja. Ostavljena je i površina za odmorište za određene sadržaje. Planirana su dva zaštitna pojasa, primena mere za zaštitu od buke kao i SOS garaže za sklonište u slučaju nepredviđenih situacija. Planom je predviđeno da se ukloni objekati, koji se nalaze na 60 katastarskih parcela.

Nakon izloženog plana i pregledane prezentacije, otvorena je diskusija u kojoj su učesvovali predsednici mesnih zajednica, građani Valjeva i meštani okolnih sela.

Sva dokumenta su izložena u prostorijama Gradske uprave Valjevo, Opštinske  uprave Lajkovac i na internet stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Građani mogu uputiti primedbe i žalbe, nakon javnog uvida u dokumenta koji traje do 4. oktobra.

Javna sednica Komisije biće održana po završetku javnog uvida 16. oktobra 2019. godine u sali Gradske uprave Valjevo.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!