Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKulturaRegion

Jedan od poznatih Valjevaca „Miša!“,Kafe, kafić, kafei i Telefon, da podseti na vreme kada je jedna mladost prekinula stereotip beskonačnog kafanskog seirenja zagledanog u litar belog i sifon sodu!

Sećate li se kafića „TELEFON“ u Ulici Kej Prvog Ustanka , ja se sećam! tu sa proveo mladost visio sam kako kažu po ceo dan gledajući Beni Hila gde je gazda Miša na našu molbu uvek bio voljan da pusti ,mislim da je on posedovao jedan od tri videorekordera u tadašnje vreme u Valjevu.

Evo jedne lepe priče o njemu:

Pera Stojmenovski prodavao je mekike iz kioska postojećeg na ulasku u pijacu. Imao je radnju za proizvodnju ovog ukusnog peciva preko puta na uglu Vitkovićeve. Dogodilo se da sin Miša, u svojim beogradskim danima, svrati sa Vasom arhitektom u prvi prestoni kafe ,,Zlatni papagaj,, I dok se Vasa u slučajnom susretu sa nekim poznanikom upustio u duži dijalog, Miša se zabavio odmeravanjem i premeravanjem zasigurno impresivnog prostora u kome se našao. Vreme je pokazalo da se u tom dokonom kuliranju rodila i ideja da bi tako nešto i on mogao udesiti u očevoj radionici nešto manjeg gabarita. Nije bilo nazad, potrudio se, došao do predloga čuvenog enterijeriste Pere Antonovića i saglasno mogućnostima počeo sa radovima adaptacije prostora, pripremu i otvaranje jednog od prvih kafea u gradu, takoreći blizanca sa Varteksima na Keju Prvog ustanka, godine 1981. Pera je spontano predložio Telefon za ime kafea, podstaknut zvonom poziva tokom enterijerskih razgovora, što je Miša prihvatio, da bi se kasnije postarao da pronađe i pribavi više telefona iz kolekcije ,,na kurblu,, i vremena ,,alo Požega,, koji su svakako bili i poseban ,,image,, kafea. Konačno, Telefon je bio spreman, za njim i Miša, posle uspešno završenog konobarskog kursa na autobuskoj stanici u Vladimircima, tako da je od Cvetanke stigla dozvola i počeo rad.

Televizor, videorikorder i kasete sa najnovijim svetskim muzičkim hitovima, kasnije i video kamera, da snimi goste, ambijent i još ponešto i to prikaže u narednim popodnevnim terminima, ciljano da utihnulu posetu u tim terminima podstakne. Aparat za espreso, kokteli, frape, štok kao zapadni hit od preko Drine, i već klasična ponuda uz tost kao takođe jednu od novotarija.

Hans je u to vreme bio dasa ,,number one,, uvek u društvu znatno mlađe ali uvek prelepe šiparice. Sa posebnom harizmom okupljao je na trgu pored Narcisa jednu novu varošku mladost koja nije očešala svoja leđa o fasade najlepših kuća u Karađorđevoj na korzou, da bi u povećoj grupi krenuli put diskoteke na Studentu i tamo proveli udarno vreme. I pre nego što bi Čola svojim hitom najavio fajront, vraćali bi se istim putem do trga, većina nastavljala put kafe blizanaca, godinu, dve kasnije i do novih u Tešnjaru,

A u kafeu stajanka, tradicionalna gužva u kojoj je uvek bilo mesta i za još po koga, tiskanje, po koji dodir leđima, pomalo i gurka, lagano pocupkivanje u ritmu slušajuće muzike ali zasigurno ambijent preplavljen zadovoljstvom dobrog raspoloženja. Sa šanka kapućino, espreso, štok, ili šta već da upotpuni već prijatnu priču, kao svedočanstvo o prisustvu Trsta u Valjevu i odlazak u zaborav vremena beskonačnog sedenja za kafanskim stolovima, prekrivenim kariranim stolnjacima uz kafu, vinjak i malu kiselu.

U Telefon su svraćali posle svojih ovdašnjih nastupa: Čola, Čorba, Vlatko Stefanovski, estradni menadžer Džarovski, zatim reprezentativne košarkašice Slavica Šuka, Andreja, Biba, Jelica, Olja, Ceca…takođe i veliki bokseri pred Olimpijadu u Los Anđelesu- Puzović, Škaro, Salihu… što je Mišu podstaklo da kod Mira gravera, sa radnjom do Mila frizera kod mosta, na pločicama ispiše imena većine od njih, takođe i ostalih interesantnih likova iz ovdašnjeg miljea i iste kao poseban suvenir izlepi po zidu kafea. Miša rado podseća da je u kafe svratilo i par košarkašica iz Norveške reprezentacije, koje su igrale na turniru u Valjevu i da je baš u vreme njihovog prisustva na TV prenosu Evrovizije nastupala njihova zvezda, što je svakako dobrom raspoloženju bio dodatni impuls.

Kafe, kafić, kafei i Telefon, da podseti na vreme kada je jedna mladost prekinula stereotip beskonačnog kafanskog seirenja zagledanog u litar belog i sifon sodu, izborom stajanke ,,u ritmu muzike za ples,, uspostavljajući posebnim jezikom korespodenciju sa šankom: espreso kraći ili produženi, sa malo toplog ili hladnog mleka; makijato; nes hladan ili topli, sa mlekom ili bez, sa manje ili više leda; caffe esspresso ristreto/lungo, sa godinama kasnije arancia fresco, ili ceđena, milkshake, frappe alla frutta, do sveprisutnog kapućina koji poslednjih godina krase kafe grančica, srce ili koji već crtež na vrhu pene, kao garant da će dan koji započinjemo ili nastavljamo biti lep, dobar i prijatan.

Foto: Bora Čorba, Miša i gosti Telefona

izvor:facebook

Oznake
Back to top button
Close
Close
Click to listen highlighted text!