Вести

Jedinstveno neponovljiva idila Divčibara

Privilegija je živeti u istorijskom gradu Valjevu, smeštenom u kotlini okruženoj planinama: Povlen, Maljen, Jablanik, Medvednik, Magleš i rekama Obnica i Jablanica, od kojih nastaje Kolubara.
Reka Gradac je najčistija reka Srbije dugačka 28km – na mestu uvoda u priču o gradu Valjevu tvrdi Ana Marković, direktor Turističke organizacije Valjevo i nastavlja:
foto Z.B

– Valjevo je grad u kojem se stvarala istorija. Grad srpskih knezova Alekse Nenadovića i Ilije Birčanina, prote Mateje Nenadovića, generala Živojina Mišića, koji je zbog uspešnog vođenja operacije na Kolubari, unapređen u čin vojvode, Desanke Maksimović, velike srpske pesnikinje, pisca Milovana Glišića, slikara: Ljube Popovića, koji je rođen u Tuzli i insistirao da je Valjevac, Nadežde Petrović, rođene u Čačku, preminule u Valjevu, aprila 1915. u Prvoj rezervnoj bolnici, Kasarni 17. puka Drinske divizije na Jadru, i mnogi drugi.

foto Z.B

Mesto odakle počinje i u kojem se završava obilazak grada – Tešnjar, stari deo, iz vremena Turaka, stešnjen između Kolubare i okolnih brda, dao je sebi ime.

foto Z.B

Za samo sat i po hoda turista može da obiđe usko jezgro grada: Narodni muzej, Muselimov konak-najstariju zgradu u Valjevu, Modernu galeriju, Trg Desanke Maksimović, Trg Živojina Mišića, hram Vaskrsenja Gospodnjeg, ušće reke Gradac u reku Kolubaru.

foto Z.B

Na tridesetak minuta (38km) od grada nalazi se turističko-planinsko mesto Divčibare koje se nalazi na planini Maljen. Mada ga grad Valjevo deli sa opštinama Mionica, Kosijerić i Požega, Valjevci su najviše učinila na polju turizma, a u susret „zimskim čarolijama“ Divčibare imaju što šta da ponude.

foto Z.B

Dve ski staze: plava staza „Centar“ dužine 650 m sa ski liftom kapaciteta 700 skijaša na sat i crvena „Crni vrh“ dužine 850m, sa sistemom za veštačko osnežavanje i dvosedežnicom kapaciteta 1.200 skijaša na sat, ski lift za decu kod hotela Heba.

Na samoj stazi može se iznajmiti ski oprema i uz profesionalne instruktore napraviti prvi ski koraci. Uviđajući značaj razvoja različitih turističkih sadržaja interesantne zimske i letnje destinacije, paralelno sa ski stazama počeli su radovi na izgrađenji dve, žute i plave downhill staze-biciklističkog parka, obe dužine tri kilometra, sa rokom završetka do proleća 2023., čija je vrednost oko 14,5 miliona dinara, od čega,
Ministarstvo turizma i omladine finansira 11 miliona, dok je ostatak sredstava u iznosu od 3500.000,dinara je obezbedio Grad Valjevo. Osim navedenih „adrenalinskih“, biciklističke staze na visoravni planine Maljen postoje obeležene biciklističke staze: Divčibare – Mali Maljen – Tometino polje – Divčibare dužine 32 km (magenta staza); Divčibare – Kaona – Podbukovi – Divčibare 33,3km (plava); Divčibare – Rožana – Kaona -Divčibare 31.5km (zelena staza) pravi su izazov kako za rekreativce tako i ljubitelje planinskog biciklizma.
– U narednom periodu završava se projekat kanalizacione mreže, neophodan da bi Divčibare zasijale punim sjajem. U kampanji smo izrade ovog kapitalnog projekta i očekujemo pomoć Republike Srbije u njegovoj realizaciji.
foto Z.B

Radovi na izgdji trafo stanice se privode kraju, što će omogućiti bolje snabdvanje stujom. Izgrađeni su novi parkinzi kod staze Crni vrh i u toku je relizacija drugog parkinga u centru Divčibara.

Minule godine rekontruisana je etno pijaca, gde smo omogućili poljoprivrednim domaćinstvima da svoje proizvode plasiraju na adekvatnom mestu, na tezgama zatvorenog tipa, koje imaju svu neophodnu infrastrukturu, u samom turističkom centru Divčibara.
U okviru pijace TO Valjevo dobila je još jedan Info centar, gde svoju turističku delatnost možemo da sprovodimo na transparentan način: posetioci nas lako nalaze, angažuju turističke vodiče, a na sajtu imamo ponude izleta, dnevnih i višednevnih, na više stranih jezika.
Zagovornik sam storytelling koncepta koji animira turiste, povećavajući vrednost destinacije stimulisanjem aktivnosti vezane za priču o turističkoj atrakciji-objasnila je gospođa Marković.
foto Z.B

Pored trasiranih i markiranih, uglavnom srednje teških, tridesetominutnih pešačkih staza, u pravcima divčibarskih vrhova: Ljuti krš, Golubac, Paljba, Crni vrh, Velika pleća, Kraljev sto, Pitomine, Stražara, vredan pomena je projekat evropskog pešačkog puta E7 -„Staze Srbije“ koji prolazi kroz valjevske planine dug od 250 kilometara.

Projektom je obuhvaćena 21. staza na području planina Povlen, Maljen, Jablanik i klisure reke Gradac. Vrednost projekta je 28.000 evra, u kojem Planinarski savez Srbije učestvuje sa 20 %, a UN sa 80% sredstava.
foto Z.B

Veliki broj smeštajnih kapaciteta na Divčibarama, koji nude brojne sadržaje u smislu bazena, wellnessa, objekata i prostorija vezanih za skijaše, što u hotelima, što privatnim kućama. U hotelima „Maljen“, „Divčibare“, Royal Mountain, Crni vrh, hotelu i konačištu „ Pepa“, konačištima: Heba, Divčibarski zamak, Bob Potošević, Vila Plamenac brojnim vilama, apartmanima i vikend kućama, prema statističkom izveštaju do oktobra ove godine realizovano je 104.000 noćenja, a najveći talas se očekuje tokom decembra.

– Pozitivnoj dinamici dolazaka turista doprinele su brojne manifestacije, a MMF/Mountain Music Fest isprati i do 5.000 posetilaca.
foto Z.B

Tokom maja meseca , TO Valjevo četvrtu godinu za redom realizuje projekat „Doživi Divčibare” posvećenu najmlađima, sa ciljem da upoznavajući okruženje u kojem se nalaze, preko sportskih takmičenja i radionica, nauče da se ponašaju u prirodi i čuvaju je – kaže naša sagovornica, dodajući da planina Maljen obiluje izvorima i tekućim vodama, kao i bogatim biljnim i životinjskim svetom, da Valjevo ima dva gljivarska društva i manifestaciju „Dani gljiva i lekovitog bilja“ prvog vikenda oktobra.

Na Divčibarama, kao i selima kolubarskog okruga, razvijen je seoski turizam, koji nudi potpuno drugačije gledanje na narodno stvaralaštvo, tradiciju i običaje.
foto Z.B

Sela uređena u etno stilu, osim uživanja u pravim domaćim specijalitetima, gostima daju priliku da uživaju u šetnjama u prirodi, jahanju, ribolovu, jednostavnom i čistom prirodom ispunjenom, dokoličenju.

Uspon
Back to top button