Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeKultura

JUBALARNA IZLOŽBA DEJANA BOGOJEVIĆA

U četvrtak, 15. marta 2018. godine u Galeriji NBOS u Osečini otvorena je jubilarna 60. samostalna likovna izložba Dejana Bogojevića. Reč je o izložbi stripa pod nazivom: SAMO STRIP SPOKOJ, koja je sadržala 90 strip tabli. U programu otvaranja izložbe pored autora učestvovali su: Ognjen Pudar, književnik, Radmila Nastić Antanasijević, književnica, dok je izložbu otvorila mr Ana Vasiljević, direktor.

Dejan Bogojević je do sada stip izlagao više puta na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Samostalno u inostranstvu je izlagao u: Splitu (Hrvatska, dva puta), Podgorici (Crna Gora), Sežani (Slovenija), Velenju (Slovenija), Varšavi (Poljska). Objavio je strip album KAKO JE SVE POČELO i strip knjigu UKROT. Zastupljen u svetskoj strip antologiji. Član je Udruženja striparskih umetnika Srbije (po pozivu).

Umetnički je direktor VALJEVSKOG STRIP FESTIVALA.Ana Jelić, istoričarka umetnosti je napisala sledeće o Bogojevićevoj strip izložbi:
Dejan Bogojević je slikar, književnik, pesnik, dizajner, ilustrator, jednom rečju multimedijalni umetnik, neobičnog svaralačkog zanosa, radoznalog i nemirnog duha. NJegov avanturistički pristup umetnosti uvek je smeo i drugačiji. Dizajnirao je i ilustrovao veliki broj časopisa, knjiga, kataloga, stripova… Bogojevićev stvaralački opus je teško sagledati. Veliki doprinos dao je u oblasti devete umetnosti-stripa kao jedne od možda najvažnijih i najuticajnijih umetnosti modernog doba. U svom prepoznatljivm maniru, spaja elemente dadaizma i nadrealizma, apstrakciju i geometrizam… Kao nekonvencionalni umetnik prevazilazi granice tradicionalnog i pravi smele iskorake ka modernom. Ne mari mnogo za granice i pravila. Na jednostavan način oslobađa svoj um s merom i ravnotežom. Strip table koje stvara inspirisane su njegovom poezijom, koju pretvara u polja-ekrane. Ta polja-ekrani podsećaju na strofe njegovih pesama koje s lakoćom pretvara u crno-bele crteže-slike. Apstraktne, groteskne i fantastične figure smeštene u polja-ekrane, komuniciraju sa posmatračem na zanimljiv način. Posmatrač pred sobom ima tekstualni predložak koji se kod Bogojevića pokorava slici.
Bogojevićev, možemo reći, neobičan stvaralački opus ovenčan je uspesima na svim poljima, a rezultat je dugogodišnjeg rada i istraživanja.
Izložba u Osečini je otvorena do 16. aprila 2018.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!