Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Juče je obeležen Dan okupljanja ustanika na Brankovačkom visu 1804.godine

Na današnji dan pre 214 godina iz Brankovačke crkve vojvoda Jakov Nenadović i njegov sin sveštenik prota Meteja Nenadović izneli su crkveni barjak na Brankovački vis kada se okupilo oko 700 ustanika . Sa Brankovačkog visa krenulo je i oslobađanje Srbije od turskog ropstva. Tim povodom danas je obeležen Dan okupljanja ustanika na Brankovačkom visu 1804.godine u porti Brankovačke crkve.

„Ovo je peta godina kako Crkvena opština i parohijani Crkvene opštine Brankovina obnavljaju sećanje na taj dan. Na Brankovačkom visu postoji spomenik koji je podignut 1954. godine na 150 godina od Prvog srpskog ustanka. Meštani Brankovine i Crkvena opština Brankovina su 2013. godine uredili to mesto sećanja na naše slavne pretke na koje se ponosimo. Ove godine u ubeležavanje Dana okupljanja ustanika na Brankovačkom visu uključio se i Savez za staranje o Brankovini kao i Grad Valjevo koji su odlučili da se sve podigne na jedan viši nivo,“ rekao je prota Dušan Patijarević.

Učenici OŠ ‘‘Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine otpevali su himnu ’’Bože pravde’’, a potom su predstavnici Grada Valjeva predsednik Skupštine grada Milorad Ilić i član Gradskog veća Žarko Kovač položili venac ispred spomenika proti Mateji Nenadoviću. Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić je podsetio sve prisutne na veliki značaj porodice Nenadović.

„Porodica Nenadović nije dovoljno obeležena u srpskoj istoriji i evo ovde obećavam da se grad Valjevo mora aktivnije uključiti u obeležavanje Dana okupljanja ustanika na Brankovačkom visu. Nenadovići su ključno uticali na obnovu savremene srpske države koja je bila 400 godina pod Turcima. Delo Alekse Nenadovića nastavio je njegov sin prota Mateja Nenadović, koji je bio prvi predsednik srpske vlade. Moramo poštovati svoje Nenadoviće i svoju svetlu istoriju,“ rekao je Ilić.

O značajau Brankovine u Prvom srpskom ustanku  govorio je istoričar umetnosti dr Vladimir Krivošejev

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!