ВестиПолитика

Кога у Градско веће: И да стварају, а не само да распоређују

Ово је прилично специфичан моменат у ваљевској политици. Победници на изборима (СНС) нису ни пре ни после избора, сада већ претходну власт називали лоповима, нису претили кривичним пријавама, нити су говорили да су ови упропастили град. То је свакако добро за нормализовање јавног живота у граду.
Ми смо већ раније констатовали да је Ваљево у протекле четири године чак улепшано, да су буџет и његови корисници добро функционисали, да је све било у доброј мери цивилизовано.
Међутим, Ваљеву је неопходан снажнији замах, јача енергија, нови послови,  нова политика, нови људи, свакако.
Градоначелник и његови најближи сарадници дају основни тон политици, пословима и атмосфери у граду. Ми верујемио да будући градоначелник, др Гвозденовић, носи у себи тај потенцијал новог, другачијег и квалитетнијег.
Но, градоначелник мора имати уз себе и оне који су заинтересовани за успех градских послова у мери, као што је и он сам. Мора имати компетентне, способне и људе са енергијом на свим битним тачкама градске власти. Рецимо у Градском већу као извршном органу  власти, које је на одређен начин и саветодавно тело градоначелника, који њим и председава и руководи.
То тело не треба да буде награда за потрошене партијске кадрове с којима се тренутно не зна шта би се, нити за пензионере који би да још мало буду на јавној позорници, нити да мале странке из могуће коалиције то место добију као награду. А претходно Градско веће имало је баш таквих лица у свом саставу.
Пошто Градско веће  има девет чланова, од којих су двојица градоначелник и његов заменик, ваљда се за осталих седам места могу наћи „живи“ људи са одређеним компетенцијама, знањима, искуством и енергијом.
У том смислу охрабрује помињање имена инг. Николе Поповића, економисте и предузетника Боре Радојчића, угледног др Зорана Јокића, који има и приватну праксу, као могућих чланова  будућег Градског већа. Нови традоначелник не би требало да се у Градском већу лиши и нестраначких личности, ако процени да му могу бити од помоћи. При томе би било добро да чланови Градског већа добију и конкретна задужења, области за које би били одговорни. И да они о стању у области коју прате  реферишу одборницима на седницама Градске скупштине, а не да то препуштају референтима, који за одбирнике не морају бити ауторитет. Тако би јачао значај Градског већа и његових чланова појединачно, а не да буде само трансмисија између градске управе (стручних служби) и Скупштине града.
Ми указујемо да би било добро да у Градском већу буду људи предузетничког, а не буџетског размишљања. Ту треба да буду личности које знају како је зарадити новац, водити послове, обезбедити плате за коју десетину радника. Ти људи треба да буду способни да пропрате градоначелника у његовим настојањима да доведе инвеститоре, да оживи привреду Ваљева, разбуди успаване и покрене разлењене. И да омогући нова радна места, пре свега. Као пензионер, или ако сте то место добили као неку награду или ухљебљење, ако размишљате само о расподељивању, а не зарађивању то нећете бити у стању.
Uspon
Back to top button