ВестиКултура

КОНЦЕРТ ХОРА СЛОВЕНСКЕ МУЗИКЕ “ЛУЧИНУШКА“

[hr style=“double“]izvor:mionica.ra foto:mionica.rs[hr style=“double“]

Povodom obeležavanja dana rođenja veklike srpske pesnikinje Desanke Maksimović Biblioteka “Milovan Glišić“ je sinoć Mioničanima podarila koncert Hora slovenske muzike “Lučinuška“ u velikoj sali Kulturnog centra.

Ovaj hor je nastao pre četiri i po decenije kao neformalna grupa studentkinja na Odseku za slavistiku filološkog fakulteta u Beoradu, koju je okupio profesor Andrej Tarasjev sa ciljem da se kroz negovanje muzičke tradicije slovenskih naroda što bolje savladaju i jezik i kultura i književnost naroda čiji su se jezici studirali. Neformalna grupa je prerasla u hor “Lučinuška“, koji je mioničkoj publici priredio svojevrsno putovanje muzičkim nasleđem slovenskih naroda. Ređale su se ruske, ukrajinske, beloruske, srpske i narodne pesme drugih slovenskih naroda. Muzički program je započet ruskom narodnom pesmom “Lučinuška“, po kojoj je Hor i dobio ime, a završen sa “Tamo daleko“ na ruskom i srpskom jeziku uz ovacije publike koja je goste izvela na bis. Druženje sa Horom slovenske muzike oplemenjeno je stihovima naše Desanke Maksimović i velike ruske pesnikinje Ane Ahmetove, koje su na jezicima naroda slovenske krvi govorili mladi mionički recitatori Tijana Lekić, Mina Vulović, Katarina Atić, Luka Radovanović i Dragoljub Sredojević, kao i članovi “Lučinuške“.

Na kraju druženja, predsednik opštine Mionica Boban Janković je u ime Mioničana gostima u znak zahvalnosti uručio foto-monografiju “Mionica-zavičaj vojvode Mišića“, a voditeljka programa i članica Hora mr Branislava Marković uzvratila vrednom knjigom iz njihove biblioteke.

 

Uspon
Back to top button