ВестиИнформације

Krioprezervacija dostupna svima u Valjevskoj Bolnici VTO

Saglasnost da se bavi zamrzavanjem embriona, Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, do skoro najmlađi u sistemu državne zdravstvene zaštite, dobio je još 2012. godine. Od nedavno parovi koji se za ovaj proces opredele u nekom od šest centara u okviru državne zdravstvene zaštite imaju mogućnost da u okviru procesa besplatno zamrznu prekobrojne embrione, dok se taj proces u valjevskom Centru za VTO radi od samog starta, od osnivanja 2012. godine. O ovim mogućnostima i radu Odseka za VTO OB Valjevo, govori dr Branko Budimirović, šef Odseka za VTO i subspecijalista za fertilitet.

– To je jako dobra vest za sve pacijente koji kod nas dolaze preko finansiranja RFZO-a. Oni će u okviru svoja tri besplatna pokušaja vantelesne oplodnje imati pravo i na krioprezervaciju embriona i gameta, što znači da pored embriona imamo i mogućnost čuvanja jajnih ćelija i spermatozoida ukoliko se to pokaže kao medicinski opravdano. Tu saglasnost za te metode mi smo dobili još 2012. godine, a sada je potpisan ugovor sa fondom i to će parovima finansirati država. U našem centru je prva beba rođena iz odmrznutog embriona još 2014. godine i do sada se rodilo ukupno 310 beba, dok je oko 30 beba rođenih upravo iz odmrznutih embriona. Te metode za nas nisu nove i mi ih uspešno primenjujemo od početka rada Centra. Imamo i slučajeve da nam se parovi vraćaju, nakon par godina, po odmrznuti embrion posle uspešne prve trudnoće nastale kod nas. To je dosta konfornija metoda za samu ženu jer se deo procesa skraćuje i ne izlaže sesvim hormonskim stimulacijama ponovo žena – navodi dr Budimirović, dodajući da je zakonski rok začuvanje zamrznutog materijala 5 godina, izuzev nekih posebnih slučajeva opravdanih posebnim medicinskim razlozima koji ga produžavaju do 10 godina.

Od prošle godine, tim Centra za VTO, OB Valjevo, otišao je korak dalje jer se počelo i sa zamrzavanjem jajnih ćelija, a poseban uspeh su i trudnoće iz takvog procesa, pa se uskoro očekuje i rađanje beba iz metoda odmrzavanja jajnih ćelija. Planovi u Odseku za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo se odnose na očuvanje postojećeg nivoa usluga uz kadrovski rast koji bi omogućio još bolji i kvalitetniji rad malog tima. Do sada je rođeno 310 beba nastalih u laboratorijama valjevskog centra za VTO. Nedavno su u Australiji rođeni blizanci koji su po preporuci roditeljima začeti upravo u valjevskom centru za vantelesnu oplodnju. Ranije je jedna beba rođena u Majamiju, a osim u regionu, najviše beba je rođeno u Valjevu, Čačku, Beogradu i širom Srbije.

Uspon
Back to top button