Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacije

Kupinijada 28. jula na Stavama

Poslednja nedelja jula i ove godine rezervisana je za manifestaciju “Dani kupine”, koja se dvanaestu godinu za redom održava na Stavama, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

„Grad Valjevo i cela lokalna sredina u selu Stave su maksimalno angažovani da se taj dan, svaki put i svake godine poboljša i da bude što sadržajniji. Iz godine u godinu lepo smo sarađivali i svake godine smo pomalo unapređivali i samu manifestaciju a i našu saradnju“,istakao je član Organizacionog odbora manifestacije Đorđe Pavlović.

Predsednik MZ Stave Slobodan Petrović je između ostalog istakao da će u sklopu ovogodišnjeg programa biti održane i Seoske olimpijske igre. U ime MZ Stave i svih meštana sa Stava pozvao je sve građane Valjeva i okoline da dođu na ovu već tradicionalnu manifestaciju i da se lepo provedu.

“Zahvaljujući velikoj volji pojedinaca iz MZ Stave, a poštujući želju svog stanovništva da selo bude šire prepoznatljivo po nečem pozitivnom, i ove godine po dvanaesti put u nedelju, 28. jula se održava manifestacija „Dani kupine“, u narodu iz milošte nazvana „Kupinijada“. Odajemo počast biljci kupini kao biljci, koja zauzima visoko drugo mesto kao voćna kultura, koja se gaji na Stavama odmah iza šljive. Organizator ove manifestacije je Fudbalski klub „Rakac“, MZ Stave, OŠ „Stave“, Turistička organizacija Valjevo, Privredna komora Valjevo, Zavod za poljoprivredui, veliki broj sponzora, koji svih ovih 12 godina pomažu u organizaciji, a sve pod pokroviteljstvom grada Valjeva, koji je i najveći sponzor. Kupina je centralna okosnica oko koje se vrti ova manifestacija. Aktivnosti su već počele, tako da danas ekipe Zavoda za poljoprivredu obilaze teren i učesnike koji su prijavili kupinjake za takmičenje i svojim savetima daju pomoć kako doći do veće i kvalitetnije proizvodnje, a samim tim kada imate kvalitet onda možete očekivati i bolju cenu.“poručio je član Organizacionog odbora manifestacije Zoran Lukić.

Najavljeno je da će ovogodišnja manifestacija početi u 10 sati izložbom kupine i proizvoda od ovog voća, u 11.30 zvanično otvaranje manifestacije, u 12.00 je predviđen kulturno-umetnički program a u 13.00 proglašenje pobednika i dodela nagrada. Najbolje proizvođače očekuju vredne novčane i robne nagrade.
U kulturno zabavnom programu nastupiće KUD “Krušik” iz Valjeva. Pored gore navedenog programa biće i prateći programi koji obuhvataju narodno stvaralaštvo – izložbu domaćih proizvoda, organizovano takmičenje u pripremanju gulaša i pasulja – Gastro fest, sportske aktivnosti, lekarski pregledi i reli džipova.

Iz Turističke organizacije Valjevo najavljuju da će na Stavama biti gosti iz brojnih turističkih organizacija Bijeljine, Loznice, Krupnja, Zlakusa i Udruženje žena „Kalina“ iz Loznice koji će predstaviti svoj turistički potencijal uz poseban osvrt na ruralni turizam. “Oko 30 štandova prodajne izložbe će biti u nedelju postavljeno. Trudili smo se svi zajedno da u prethodnom periodu promovišemo ovu manifestaciju iz razloga što selo Stave to zaslužuje i po svojim prirodnim lepotama i po svojim vrednim domaćinima da se predstave na ovaj način“,istakla je direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković, koja je pozvala sve da u nedelju 28. jula posete Stave, jer će sigurno imati za svakog adekvatan program u kome će učestvovati i uživati u samoj manifestaciji.

U ime stalne gradske manifestacije „Seoske olimpijske igre“ prisutne je pozdravio Milan Gajić, predsednik ove stalne gradske manifestacije. Gajić je istakao da u okviru projekta „Seoske igre“, Sportskog saveza Srbije takmičenje se odvija u deset disciplina i to u fudbalu, šahu, odbojci, nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj, obaranju ruku, nadvlačenju štapa, poligonu i rvanju. U ime Sportskog saveza Srbije biće prisutan generalni sekretar Goran Marinković i promoter Sportskih olimpijskih igara, vicešampion u streljaštvu Ivana Maksimović. Grad Valjevo, naglasio je Gajić, ima izuzetno dobru saradnju sa Sportskim savezom Srbije, što govori tome u prilog i poseta početkom godine predsednika Sportskog saveza Srbije Davora Štefaneka gradu Valjevu. Grad je podržao ovu manifestaciju kao i Sportski savez Srbije, a učestvovaće osam ekipa sa oko 200 takmičara. Za sve takmičare obezbeđene su majice, svaka ekipa će dobiti lopte, a pobednici u svim kategorijama će dobiti pehare. Prve dve plasirane ekipe obezbediće učešće u finalnom takmičenju krajem avgusta 2019. godine, u Rudnoj Glavi kod Majdanpeka. Po Gajiću cilj igara je da mladi ostanu na selu i da se selu ponude pravi sportski sadržaji.

U ime Regionalne privredne komore Valjevo, koja već 12 godina od samog osnivanja prati ovu manifestaciju, oglasila se Biljana Vukomanović. Ona je istakla da su kao Asocijacija privrede želeli da pomognu selo i da je njihova uloga bila u povezivanju privrede sa domaćinima i obezbeđivanje nagrada preko sponzora. Ovom prilikom Vukomanovićeva se zahvalila svim sponzorima, kojih iz godine u godinu ima sve više i naglasila da nijedan sponzor nije posustao u praćenju ove divne manifestacije.

Organizatori “Dana kupine” su meštani Stava, a Grad Valjevo je ove godine izdvojio 200.000 dinara. Suorganizatori su Regionalna privredna komora, Poljoprivredna stručna služba i Turistička organizacija Valjevo. Za takmičenje najbolji kupinjak do sada je prijavljeno 15 proizvođača, a očekuje se da će ih do nedelje biti i više.

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!