ВестиКултураРегион

Министар Младен Шарчевић посетио Ваљево

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић посетио је  Ваљево и овом приликом обишао Истраживачку станицу Петница, Ваљевску гимназију, Пољопривредну и Основну школу „Десанка Максимовић“.

dsc_0029

Након посете Истраживачкој станици Петница, министар Шарчевић је оценио да је Петница бренд Србије и институција која негује истраживачки дух код младих. „С обзиром на то колики је значај Петнице у једном ширем смислу, на нивоу Европе, сматрамо да капацитет ове установе није довољан. У Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Петница ће имати одличног партнера. Већ имамо јасне договре у вези опреме и свега што будемо заједно радили и Петницу ћемо третирати као установу са посебним приоритетом и имамо намеру да направимо овакве установе у разним деловима Србије. Веома је важно да се деца баве науком и друже“, оценио је министар Шарчевић након посете Истраживачкој станици Петница.

dsc_0079

Вигор Мајић, директор Истраживачке станице Петница истакао је овом приликом да са министром Шарчевићем ова установа има већ традиционално добре контакте. „Сада очекујемо убрзавање процеса решавања проблема који четири године нису решени, као што су улагања у инфраструктуру комплекса. Осим тога, разговарали смо о томе да се формално реши статус овог простора и да можемо каначно на дугорочнијим основама дефинисати подршку министарства, јер немамо ниједан уговор о финансирању који је дужи од годину дана“, рекао је Мајић.

Министар Шарчевић је о дуалном образовању разговарао са градоначелником града Ваљева др Слободаном Гвозденовићем и његовима сарадницима, народним послаником у Скупштини Републике Србије др Михаилом Јокићем, начелницом Школске управе Ваљево др Зорицом Јоцић. На састанку у Градској кући било је речи и о словеначком центру у Велењу за образовање кадрова машинске и техничке струке.

dsc_0311-e1474644323924-1

„Изузетна нам је част што смо имали прилику да разговарамо са министром Шарчевићем не само о дуалном образовању, већ и о примерима праксе из Словеније. Министар је посетио Ваљевску гимназију и том приликом смо разговарали о могућности изградње нове зграде Гимназије, о чему ћемо разговарати убудуће. Очекујем да ћемо убрзо имати веома конкретне резултате ове посете“, истакао је градоначелник др Слободан Гвозденовић.

Након посете школама, министар Шарчевић је оценио да је врло задовољан и да ће приликом наредног обиласка видети каква је ситуација и у другим школама у Ваљеву. „Школе које смо имали прилике да обиђемо су примерне. Ваљевска гимназија је институција од изузетног значаја и требало би да обезбедимо боље услове да се деца баве спортом. Разговарали смо и о Ваљеву као будућем центру за високо образовање и тај пројекат ћемо даље развијати. Пољопривредна има јако добар модел добро организоване школе и може послужити за пример и бити идеална наставна база многим пољопривредним школама у Србији. Имамо договор са министром пољопривреде Недимовићем да овакве школске системе умрежимо и да на тај начин повећамо фонд земљишта које те школе користе и обрађују. Капацитети и начин рада Пољопривредне школе у Ваљеву исти су као у развијеним земљама Европе. Учинићемо све да школа добије и неке нове сегменте“, рекао је министар Шарчевић. Он је истакао овом приликом да су високо образовани људски ресурси, најважнији капацитет једне земље.

Током посете Ваљеву, министар Шарчевић је одржао и састанак са директорима средњих школа са подручја Колубарског и Мачванског управног округа.

Izvor: www valjevo.rs

Uspon
Back to top button