Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiKulturaRegion

Ministar Mladen Šarčević posetio Valjevo

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević posetio je  Valjevo i ovom prilikom obišao Istraživačku stanicu Petnica, Valjevsku gimnaziju, Poljoprivrednu i Osnovnu školu „Desanka Maksimović“.

dsc_0029

Nakon posete Istraživačkoj stanici Petnica, ministar Šarčević je ocenio da je Petnica brend Srbije i institucija koja neguje istraživački duh kod mladih. „S obzirom na to koliki je značaj Petnice u jednom širem smislu, na nivou Evrope, smatramo da kapacitet ove ustanove nije dovoljan. U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Petnica će imati odličnog partnera. Već imamo jasne dogovre u vezi opreme i svega što budemo zajedno radili i Petnicu ćemo tretirati kao ustanovu sa posebnim prioritetom i imamo nameru da napravimo ovakve ustanove u raznim delovima Srbije. Veoma je važno da se deca bave naukom i druže“, ocenio je ministar Šarčević nakon posete Istraživačkoj stanici Petnica.

dsc_0079

Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica istakao je ovom prilikom da sa ministrom Šarčevićem ova ustanova ima već tradicionalno dobre kontakte. „Sada očekujemo ubrzavanje procesa rešavanja problema koji četiri godine nisu rešeni, kao što su ulaganja u infrastrukturu kompleksa. Osim toga, razgovarali smo o tome da se formalno reši status ovog prostora i da možemo kanačno na dugoročnijim osnovama definisati podršku ministarstva, jer nemamo nijedan ugovor o finansiranju koji je duži od godinu dana“, rekao je Majić.

Ministar Šarčević je o dualnom obrazovanju razgovarao sa gradonačelnikom grada Valjeva dr Slobodanom Gvozdenovićem i njegovima saradnicima, narodnim poslanikom u Skupštini Republike Srbije dr Mihailom Jokićem, načelnicom Školske uprave Valjevo dr Zoricom Jocić. Na sastanku u Gradskoj kući bilo je reči i o slovenačkom centru u Velenju za obrazovanje kadrova mašinske i tehničke struke.

dsc_0311-e1474644323924-1

„Izuzetna nam je čast što smo imali priliku da razgovaramo sa ministrom Šarčevićem ne samo o dualnom obrazovanju, već i o primerima prakse iz Slovenije. Ministar je posetio Valjevsku gimnaziju i tom prilikom smo razgovarali o mogućnosti izgradnje nove zgrade Gimnazije, o čemu ćemo razgovarati ubuduće. Očekujem da ćemo ubrzo imati veoma konkretne rezultate ove posete“, istakao je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

Nakon posete školama, ministar Šarčević je ocenio da je vrlo zadovoljan i da će prilikom narednog obilaska videti kakva je situacija i u drugim školama u Valjevu. „Škole koje smo imali prilike da obiđemo su primerne. Valjevska gimnazija je institucija od izuzetnog značaja i trebalo bi da obezbedimo bolje uslove da se deca bave sportom. Razgovarali smo i o Valjevu kao budućem centru za visoko obrazovanje i taj projekat ćemo dalje razvijati. Poljoprivredna ima jako dobar model dobro organizovane škole i može poslužiti za primer i biti idealna nastavna baza mnogim poljoprivrednim školama u Srbiji. Imamo dogovor sa ministrom poljoprivrede Nedimovićem da ovakve školske sisteme umrežimo i da na taj način povećamo fond zemljišta koje te škole koriste i obrađuju. Kapaciteti i način rada Poljoprivredne škole u Valjevu isti su kao u razvijenim zemljama Evrope. Učinićemo sve da škola dobije i neke nove segmente“, rekao je ministar Šarčević. On je istakao ovom prilikom da su visoko obrazovani ljudski resursi, najvažniji kapacitet jedne zemlje.

Tokom posete Valjevu, ministar Šarčević je održao i sastanak sa direktorima srednjih škola sa područja Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga.

Izvor: www valjevo.rs

Uspon
Back to top button
Click to listen highlighted text!