Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
VestiInformacijeRegion

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je“Ukidanje taksi je jasan uslov za povratak za pregovarački sto“

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da ne treba razmišljati o tome ko ima veći uticaj na dijalog Beograda i Prištine, već da je važno da svi pozovu Prištinu da ukine takse, kako bi se dijalog nastavio.

“Bitno je da svi aktivno učestvuju u tome, a nije sad samo pitanje toga da li je prevaga na strani EU, koja i dalje posreduje i olakšava dijalog i uloge SAD ili nekih drugih zainteresovanih aktera“, rekla je Joksimović.

Ona je tako odgovorila na pitanje da li će SAD primeniti svoj autoritet da privole Prištinu da se vrati za pregovarački sto. Joksimović je rekla da se briselski dijalog od početka vodio u formatu posredovanja EU, kao medijatora i posrednika u razgovorima. Nažalost, kako je rekla, posle šest godina zaista nije došlo do pomaka, što je, navodi, svima jasno, ne samo kad je reč o formiranju ZSO, već se otišlo i dalje uvođenjem tarifa koje u svakom pogledu i ekonomski i politički dodatno urušavaju atmosferu.

“Ukidanje taksi je jasan uslov za povratak za pregovarački sto“, istakla je Joksimović.

Ona je navela da ne treba razmišljati o tome ko ima veći uticaj na dijalog Beograda i Prištine, već da treba svi zajedno, u sinergiji, da pozovu Prištinu na efikasan način, koji će rezultirati ukidanjem tarifa, koje su kršenje S SP sa EU, ali i sporazuma CEFTA i koje su veoma otežavajuće u političkom smislu.

“Važno je da svi imamo cilj da se nerazumne mere povuku, da bismo mogli da sednemo za pregovarački sto, kako je predsednik Aleksandar Vučić više puta naglašavao, da je spreman da nastavimo razgovore kad se ti uslovi steknu“, rekla je Joksimović.

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!