Вести

Momirović, Gojković i Živković u obilasku radova na brzoj saobraćajnici

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, уз присуство градоначелника Града Ваљева Лазара Гојковића и председника општине Лајковац Андрије Живковића, обишао је градилиште брзе саобраћајнице Ваљево - Лајковац, и истакао задовољство динамиком радова.

Ваљево ће у блиској будућности постати један од мотора развоја Србије.

То је, приликом обиласка радова на брзој саобраћајници Ваљево – Лајковац, изјавио министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Осим Момировића, радове су обишли и градоначелник Града Ваљева Лазар Гојковић и председник општине Лајковац Андрија Живковић.

Саговорници су се усагласили да је брза саобраћајница изузетно важан пројекат и за Ваљево и за Лајковац.

Радови у току на брзој саобраћајници Ваљево – Лајковац који ће Ваљево на квалитетнији начин спојити са ауто-путем „Милош Велики“

„Брза саобраћајница доводи у Ваљево стране инвеститоре. Планирамо да отворимо 1.000 нових радних места у овој години. Само ‘Хансгрое’, као светски лидер у својој делатности, отвара 500 радних места, а свега тога не би било да не постоји перспектива изградње овог пута“, рекао је Момировић и додао да ће брза саобраћајница имати 18 километара, а да је вредност пројекта 158 милиона евра.

Радни састанак представника Владе Републике Србије, Града Ваљева, Општине Лајковац и извођача радова компаније „Шандонг“

Радове на брзој саобраћајници изводи кинеска компанија „Шандонг“, а они се одвијају планираном динамиком.

Момировић је зато закључио да да ће Ваљево добити примат у Западној Србији, а за неколико година постати и мотор развоја Србије.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије, Томислав Момировић

Према његовим речима, стреми се плати од 1.000 евра и пензијама већим од 400 евра, и заустављања неће бити док се зацртани циљ не оствари. У прилог томе, како је рекао, говоре и подаци о 1200 километара ауто-путева и брзих саобраћајница које се у Србији граде и пројектују.

„Морам да се захвалим кинеским партнерима, компанији „Шандонг“ која је практично предфинансирала радове у претходних годину и по дана. То је јако велика помоћ и јако велика подршка и овај пројекат је нешто што ће дати Ваљеву примат у овом делу Западне Србије. Такође ће и Лајковцу дати један нови квалитет у смислу саобраћајног чворишта овог дела ауто-пута Милош Велики и то је оно о чему причамо када говоримо да поново градимо и изграђујемо нашу државу“, закључио је Момировић.

Брза саобраћајница Ваљево – Лајковац значајна за обе самоуправе

„Изградњом брзе саобраћајнице остварујемо вишедеценијски сан повезивања центра Колубарског округа са остатком Србије. Сада то чинимо повезивањем Ваљева са ауто-путем „Милош Велики“, а то је од великог значаја за све општине Колубарског округа. Имајући у виду скоро отварање две фабрике у Ваљеву, и нових радних места, јасно је колико је ова саобраћајница битна и за Лајковац“, поручио је Живковић.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић, градоначелник Града Ваљева Лазар Гојковић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић

Гојковић: Изградња брзе саобраћајнице стратешки најважнији пројекат за Ваљево

Гојковић је истакао да је изградња брзе саобраћајнице стратешки најважнији пројекат за тај град, који га повезује са “Милошем Великим“ и остатком Србије.

„Највећи значај се огледа у све већем интересовању страних инвеститора за долазак у Ваљево, а доказ тога су два уговора које смо потписали прошле године са немачким компанијама, од којих је једна започела изградњу своје фабрике, док ће друга то учинити у марту. То ће донети нова радна места за грађане, не само Ваљева, него читавог Колубарског округа“, рекао је Гојковић.

Градоначелник Града Ваљева Лазар Гојковић

Деоница Иверак – Лајковац дужине 18,3 км са по две траке у оба смера, пројектована за брзину до 100 километара на сат, повезаће Ваљево с аутопутем „Милош Велики“ (Е-763), као и делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине с аутопутем „Милош Велики“ и даље преко Коридора 10, са Бугарском и Грчком.

 

Извор: Танјуг / РТС

Uspon
Back to top button