Вести

Направљен значајан помак у лечењу оболелих од мултипле склерозе

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министарка здравља Даница Грујичић разговарале су данас са представницима Удружења МС платформа о начинима унапређења лечења пацијената оболелих од мултипле склерозе и неопходности формирања централног регистра оболелих од те болести.

Брнабић се први пут састала са удружењем МС платформа 2019. године, након чега је иницирано увођење иновативне терапије. Она је на данашњем састанку у Влади Србије саслушала аргументе и поручила представницима Удружења да у Министарству здравља имају адекватног саговорника.

Грујичић је подржала предлог Удружења да се у најкраћем року формира централни регистар оболелих, и додала да ће за те пацијенте убудуће бити обезбеђени термини за преглед магнетном резонанцом у Клиничком центру Србије, као и састанак са Републичком стручном комисијом, поводом тренутних услова за примену различитих типова терапија.

Министарка је истакла да је лечење мултипле склерозе у Србији у складу са стандардима земаља Централне и Југоисточне Европе, укључујући земље Европске уније у окружењу, а да је значајан помак у лечењу оболелих иновативном терапијом учињен у последње четири године године.

Према њеним речима, од 2022. године омогућено је да се ињекциона терапија започиње не само у неуролошким клиникама четири универзитетска клиничка центра, већ и у двадесетак неуролошких одељења здравствених центара и општих болница.

Такође, како је додала, велики значај је и у томе што су измењени и критеријуми који су омогућили да се са адекватном терапијом започне одмах после првих манифестација болести и постављања дијагнозе.

Представници Удружења, које је формирано 2018. године, истакли су да је неопходно повећати број пацијената којима ће бити доступни лекови друге и треће генерације, односно средњa и високоефикаснa терапијa.

Састанку је присуствовала и директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Шкодрић, која је указала на значај увођења иновативних терапија и њихове ефикасности у лечењу пацијената.

Uspon
Back to top button