Dobrodošli na Va1.info   Click to listen highlighted text! Dobrodošli na Va1.info
Vesti

Novi ultrazvučni aparat za odeljenje ginekologije čačanske bolnice

Čačanska bolnica, odnosno Odeljenje ginekologije dobilo je danas novi ultrazvučni aparat kao donaciju Srpsko-američko medicinskog udruženja iz Vašingtona. Najmoderniji ultrazvuk vredan je oko 34 hiljade dolara i omogućiće sada nesmetani rad na Odeljenju ginekologije.

Prema rečima načelnika ove Službe dr Aleksandra Uroševića, nakon godinu i po dana iščekivbvanja na moderan ultrazvučni aparat za Odeljenje gionekologije, danas su ga napokon dobili.

-Imamo stacionarni ultrazvučni aparat, koji nalazi na službi Neonatologije, koji je bio donacija Ministarstva prošle godine i stariji portabilni ultrazvučni aparat. Do sada mi smo ambulantni rad odrađivali na starom ultrazvučnom aparatu, klinički teže pacijentkinje su prevožene na Porodilište, što nije bilo sasavim opravdano, ni epidemiološki, ali u neku ruku i zbog „maltretiranja“ tih pacijentkinja. Sada ćemo praktično sve naše odeljenske paijente sa Ginekologije i sve spoljne koji se upućuju kod nas tretirati na tom novom ultrazvučnom aparatu, kojije poslednja reč tehnologije – objašnjava dr Urošević.

Kako objašnjava Zoran Mladenović, član Srpsko – američkog medicinskog udruženja iz Vašingtona ove godine su realizovali pet projekata, a ovim u Čačku „zaokružiju“ 2019. godinu.

-Jako nam je bitno da pomognemo pedijatriju i ginekologiju. Gledamo gde ima potreba, gde ljudi ulažu svoj napor, gde ima uslova mi pomognemo – objašnjava Mladenović. Zajedno sa njim, ovo Udruženje je osnovao i doktor Ivan Aksentijević, čija je supruga Čačanka. Ivona Pantelić Aksentijević je završila je Medicinski fakultet u beogradu, a ubrzo posle osdrađenog stađa u čačačnskoj bolnici sa suprugom je otišla u Ameriku. Tako da ova donacija, na neki način, ima i sentimentalne razloge.

Ivona Pantelić Aksentijević

Suprug i ja smo proveli staž u ovoj bolnici, ovde su nam se rodile i dve ćerke, koje sada žive u Americi, iz nekih sentimentalnih razloga je ova donacija odrađena za čansku bolnicu. Mi se uvek raspitujemo gde ima potrebe za takvim instrumentima i što je u okviru naših mogućnosti, jer to je realtivno mala organizacija, koja ne raspolaže sa velikim novcem. Inicijativa nije krenula iz Čačka, već sa naše strane – objašnjava doktorka Ivona.

-Zahvaljujući ovoj donaciji dobili smo jedan savremeni aparat sa dijagnostičkim mogućnostima, koji prevazilazi prethodne aparate i to će svakako mnogo doprineti na zbrinjavanju i dijagnostici pacijentkinja koje se ovde leče – rekao je dr Rade Milošević, direktor čačanske Bolnice.

Načelnik ginekologije se nada da je ovo samo početak ulaganja u ovo Odeljenje čačanske bolnice.

dr Aleksandar Urošević, načelnik Ginekologije

-Nadam se da će ovo biti početak sređivanja Ginekološkog dela našeg odeljenja, u smislu uređenja i nabavke opreme za operacioni blok, koji je višedecenijski star, ali je ovaj aparat zaista temelj našeg rada – rekao je dr Urošević. On je najavio i da je u planu realizacija još nekih procedura, koje bi se sada mogle obavljati zahvaljujući novom aparatu, kao što su one u vezi sa ispitivanjem steriliteta i prohodnosti jajovoda.

Srpsko-američko medicinsko udruženje osovano je pre sedam godina u Vašingtonu. Njegovi članovi su uglavnom Srbi, ali ima Amerikanaca koji pomažu u donacijama i sve se obavlja na volonterskom nivou. Realizovali su više od 30 projekata širom Srbije i oko 360.000 dolara uložili u opremu i obnavljanje infrastrukture.

I. M.

foto i izvor: Čačanski glas

https://infosvetionik.rs/novi-ultrazvucni-aparat-za-odeljenje-ginekologije-cacanske-bolnice/

Back to top button
Close
Close
%d bloggers like this:
Click to listen highlighted text!